Tre tuschstreck i ansiktet på en timma – det är en trend

KOLUMNISTER

Först trodde jag att det var en modern tandställning för vuxna.

Sen fick jag för mig att det var något slags elektroniskt munskydd som hade med sars-epidemin att göra.

Till sist förstod jag vad det var. Då skrattade jag rakt ut.

När man ser samma sak tre gånger inom loppet av en timma är man vittne till en ny trend. Den nya trenden är den senaste modellen av headset till mobiltelefoner. Det är verkligen en mångsidig produkt. Inte nog med att man kan genomföra telefonsamtal utan att behöva använda händerna. Den gör också att man ser ut som om man har ritat sig i ansiktet med en tuschpenna.

Så jag skrattade rakt ut. Killen som kom emot mig i vårsolen med den tajta kostymen och de missprydande ljusbruna skorna var en levande parodi på den digitala generationens affärsmän. Han hade dessutom en slips som tidigare bara avnjutits av nyanlända invandrare på sjuttiotalet (sjukt trendig, alltså).

Det var meningen att jag skulle vika åt sidan för the man.

Det var inte meningen att jag skulle skratta åt honom.

Men när han gick rakt emot mig, pratande ut i intet och med ett svart tuschstreck från öra till öra: då var jag bara tvungen att slå mig för knäna.

Sen kom dom slag i slag. Nästa var en executive business woman, lika sylvasst effektiv som killen med juggeslipsen. Sen följde en yngre gestalt i överflödigt stora jeans. Bägge hade det nya headsetmodet.

För er som inget vet kan jag berätta att det går en tråd från telefonen till ena örat, varifrån den löper vidare strax under näsan för att sluta i det andra örat. Strax under näsan sitter en förtjocknad. Det är en mikrofon som man ska prata i.

Det nya med det nya headsetmodet är stereo. Man hör den man pratar med i bägge öronen. Det låter förmodligen bättre än i den gamla modellen, som bara satt i ett öra. Men det ser inte klokt ut.

Den mobila telebranschen är snabb. Faktum är att den är så snabb att headsetet jag beskrivit här ovan redan är gamla nyheter. Från och med den här raden är det allra hetaste det trådlösa headsetet. Det ser ut som en uppdaterad och förvuxen version av din farmors hörsnäcka. Det är asballt.

Nej, förresten. Jag får just ett sms om det allra senaste på headsethimlen, nämligen headset med inbyggd kamera. Självklart! Det borde man ju ha insett redan när jag satte papper i skrivmaskinen.

Har jag då någon poäng med dessa observationer, annat än att framställa mig själv i en kulturellt teknikfientlig dager (trots att jag är lika mycket prylbög som nån annan)? Svaret är ja. Detta är min poäng:

Sverige är prylutvecklarnas och trendtestarnas drömland. Vi flyger ur startblocken innan dom ens hunnit stava till produktlansering. Vi är legendariskt mottagliga för nya grunkor. Faktum är att vi förmodligen skulle låta oss bli borrade i huvudet à la Matrix om vi trodde att vi därmed skulle få ”möjligheten att kommunicera som aldrig förr”.

ARTIKELN HANDLAR OM