EMU-terroristerna hittar även ditt bästa gömställe

KOLUMNISTER

Sommaren har börjat fint. Det är 26 grader på termometern denna junikväll där syrenerna prickat sin formtopp och fåglarna sjunger i kapp med grannarnas gräsklippare. Sommaren har börjat fint. Ändå känns den redan förstörd.

Detta är nämligen sommaren då svenska folket ska tvångsmatas med EMU-information. Ingen slipper undan. Det spelar ingen roll om vi är på stranden, i båten, i skogen, på fjällvandring eller hemma på balkongen. Dom kommer att finnas över hela Sverige, och dessutom både i Thailand och på Mallorca.

EMU-terroristerna kommer att hitta oss, alla vi svenskar som i september ska rösta ja eller nej till något som varken vi eller någon annan vet hur det kommer att utvecklas.

Ett av världens minst beslutsföra folk ska avgöra en av världens mest otydliga frågor. Vi har fått ta över ansvaret från våra valda politiker, men innan vi släpps i väg till valurnorna måste vi informeras till bristningsgränsen.

Midsommar får vi fira i lugn och ro, men sedan är vi lovligt byte. Då börjar bombardemanget. Dom kommer att beskjuta oss till sjöss, på land och från luften. Alla kända media, marknadsföringskanaler och informationskällor kommer att användas, samt några som vi inte ens kunde föreställa oss.

Samtliga tidningar inklusive Buffé och Kamratposten kommer att publicera artikelserier om EMU. Frågan kommer att avhandlas tills trycksvärtan tar slut, och i kvällspressens söndagsmagasin såväl som i veckopressen kommer vi att kunna ”testa oss själva” tills vi förstår hur vi ska rösta.

Sommarens tv-tablåer innehåller två saker: repriser på gamla Miami Vice och direktsända EMU-debatter direkt från den svenska sommaren. Alla som någonsin varit programledare är redan bokade för sommarens sändningar i samtliga kanaler. Om Bruno Wintzell vore i livet kunde även han ha gjort en bra hacka i sommar.

Slår man på en radio kommer det aldrig att ta mer än fem minuter innan man hör ordet EMU. Särskilt i kverulantshowen ”Ring P 1” som kommer att döda oss med de mest triviala argumenten.

Överdoseringen i traditionella nyhetsmedia är ändå bara början, en stilla bris. För sen börjar semesterperioden. Då ska EMU-informatörerna nå oss när vi är som svagast: avslappnade och mjuka i hjärnan av lediga dagar och stekande sol. Särskilt utvalda strandpatruller med skojiga badbollar och lättsamma foldrar slår sig ner vid våra badhanddukar och börjar snacka EMU.

Dom hoppar på oss i glasskön. Dom kommer med båt och står och skriker i megafoner. Dom ger sig på våra barn med godis och klistermärken. Och när vi helt utpumpade kommer tillbaka till en stekhet bil – då sitter det ett flygblad under vindrutetorkaren, säkert som amen i kyrkan.

Torgmöten utanför Systembolaget. Dörrknackning mitt under kräftskivan. Operation övertalning över telefonen. Sms-bombning i mobilen. Kedjebrev i mejlen. Luftballonger. Zeppelinare. Tävla i EMU-kunskap och vinn din egen vikt i chips. Inga knep kommer att lämnas oprövade.

Jo, en sak: jag kommer inte att skriva en rad till om EMU förrän tidigast den 18 september.

Anders Westgårdh