Testa dig: är du svensk?

KOLUMNISTER

Uppgifterna om att svenska ambassaden i Paris förnedrat en aspirerande medborgare genom att be henne sjunga "Små grodorna" har vållat stort rabalder. Den unga kvinnan är mycket uppbragt. Jag förstår inte varför.

Frågan är ju helt relevant. Att kunna recitera en av vårt lands vackraste sånger måste anses grundläggande om man vill kalla sig svensk medborgare.

Som en service för hela den diplomatiska kåren har jag därför sammanställt ett komplett frågeformulär som skiljer de äkta svenskarna från de falska:

1. Möjligheten att bli stjärna över en natt utan att kunna någonting är en viktig del av den svenska drömmen. Vilken av följande herrar är mest svensk?

Svarsalternativ: A: Gösta "Snoddas" Nordgren, B: Robinson-Martin, C: Refaat El-Sayed.

2. På midsommarnatten ska flickorna sova med sju sorters blommor under kudden. För männen gäller att ha druckit minst sju sorters sprit. Vilken av följande drycker är svenskast?

Svarsalternativ: A: Rödtjut på box, B: Starköl på burk, C: Hembränt.

3. En av myterna om Sverige är att svenskarna sällan konverserar. Vilket av följande samtalsämnen är svenskast?

Svarsalternativ: A: Senaste miljonfallskärmen, B: Senaste väderprognosen, C: Senaste gången som Astrid blev snuvad på Nobelpriset.

4. "Du gamla, du fria, du fjällhöga nord - du tysta, glädjerika, sköna". Så börjar den svenska nationalsången. Men hur stor andel av svenskarna kan sjunga mer än dessa inledande strofer?

Svarsalternativ: A: Noll procent, B: En procent, C: Två procent.

5. Trots att Volvo gör internationell succé med XC 90 och andra aktuella modeller så har man egentligen inte kunnat bygga riktiga bilar sedan P G Gyllenhammar blev arg. Vilken bil är svenskast?

Svarsalternativ: A: Volvo Amazon, B: Volvo PV, C: Volvo 142.

6. Nationell samling runt tv:n är en svensk umgängesform ända sedan Hylands tid. Vilket program är svenskast?

Svarsalternativ: A: Amerikanska Disney på julafton, B: Transeuropeiska Melodifestivalen, C: Norrländska "Har du hört den förut?"

7. Det svenska valdeltagandet är legendariskt högt, men det finns några giltiga skäl för att inte gå till valurnorna. Vilket är det svenskaste?

Svarsalternativ: A: En präktig bakfylla, B: Vård av sjukt barn, C: Besök på Ikea.

8. Sedan pizzans intåg på sextiotalet är svenskarna duktiga på att ta till sig mat och dryck från andra kulturer. Vilken är den svenskaste pizzan?

Svarsalternativ: A: Findus djupfrysta, B: Ananas, bearnaise och stekt ägg, C: Den som ligger i gathörnet på lördagsnatten.

9. Att spela på tips, trav, lotto och liknande är en del av den svenska folksjälen. Vad är det svenskaste en nybliven svensk mångmiljonär unnar sig?

Svarsalternativ: A: En långresa till ett exotiskt land, B: En helt ny bil, C: En nyare bil.

10. Sverige praktiskt taget uppfann jämlikheten, som bland annat ger kvinnor möjlighet att göra karriär på sina egna meriter. Vem av dessa är svenskast?

Svarsalternativ: A: Anita Ekberg, B: Drottning Silvia, C: Victoria Silvstedt.

Sista ordet Anders Westgårdh