Det är gubbröra vart man än ser

KOLUMNISTER

Med risk för att bli gruppiskad i bastun tänker jag nu slå ett slag för Mona Sahlin och hennes lagförslag om könskvotering.

Jösses kvinnor, världen har aldrig behövt er bättre än i dag!

Bryt! Stopp, vi börjar om: det där skrev jag bara för att få er på kroken.

Det är klart att jag inte tycker att kvotering är en bra lösning. Tvång och hot är alltid dåligt. Om vi däremot tittar nyktert på orsaken till Monas utspel kanske vi kan gå vidare med ett resonemang om saken.

Man behöver nämligen inte vara genusforskare för att inse hur nästan komiskt enkönade de svenska börsbolagens styrelser är. Det är gubbröra vart man än ser.

Förra året utsågs 70 nya vd:ar på börsen. Alla hade slips. Män dras till män i en snudd på homoerotisk ringdans runt styrelseborden.

Dessa företag agerar i en värld av konsumenter, kunder, köpare, smakdomare, beslutsfattare och aktiesparare som består av lika delar man och kvinna.

Ändå inbillar dom sig att det är bra med enbart män i styrelse och ledning.

Och så snart dom hinner hävdar dom "affärsstrategisk kompetens". Är dom dumma i huvudet, eller?

Nej, klart dom inte är. Snarare rädda, men mest ogenomtänkta och fullt upptagna med att sitta i möten och knyta windsor och tjattra: "Det är kompetens som räknas, inte kön." Som om en enkönad företagsledning är tecken på kompetens.

Som om kvinnor inte kan vara kompetenta. Som om klockan stod på 1927 och det inte fanns nån is till punschen.

Vad är det för trams, egentligen? Världen består till hälften av kvinnor och om jag har förstått saken rätt är det meningen att vi tillsammans ska utveckla och förbättra och förändra den här planeten. Vi ska göra barn, göda dem och lära dem och skicka ut dem i verkligheten och arbetslivet och vad är det dom ska möta där, då? Jo, klonade företagsledningar med gubbar i slips. Är det nån slags bakvänd science fiction?

Jag är ingen aktieköpare (min framtid är värd mer än så), men om jag vore: inte skulle man sätta pengar i något så genuint omodernt som ett företag där enbart manliga värderingar är styrande. Det faller på sin egen orimlighet att kalla sådana företag kompetenta.

Nu lämnar vi Sverige. Blicka bortom börsens bymentalitet och se en man"s, man"s world som är så jäkla sned att man knappt kan tro det är sant. Jag vet att jag låter som en nyvaken feminist, men jag är varken det ena eller andra. Däremot kan jag ofta häpna över hur obalanserad vår värld är i frågan om kön och jämlikhet. På vilket sätt har världen vunnit på att regeras av gubbar i slips? Vad är det för bra grejer dom har åstadkommit? Tycker vi att det har blivit fint?

Nej, vi tycker att det är väldigt dåligt. Ingen kan bevisa det, men det är inte orimligt att tro att världens tillstånd hade varit annorlunda i dag om historien hade skrivits av både män och kvinnor i samarbete.

Jag vill hellre leva i en tvåkönad värld. Därför har Mona rätt, fast hon gör fel. Men det är ju inte Hon Som Bestämmer.

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM