Vi håller på att bli offer för beauty- facismen

KOLUMNISTER

Såhär inför badsäsongen skulle det naturligtvis vara fina fisken att växla ner till b-kupa. Men bara om jag klarar det på naturlig väg, annars får det vara. Att genomgå en skönhetsoperation vore mig lika främmande som att bli medlem i Livets Ord eller köpa en Opel.

Om jag inte svarar när ni ringer en söndagskväll beror det på att jag tittar på "Nip/Tuck". Den groteskt underhållande serien om två plastikkirurger i Miami är civilisationskritik på högsta nivå, med den blandning av humor, psykologi och mänsklighet som de radikala amerikanska tv-bolagen är världsmästare på. Ni som gillar Sopranos och Six Feet Under har redan hittat hem.

För er andra återstår att bli chockade. Blodet skvätter, skalpeller skär, näsben hyvlas av och fettsugarna slår bakut medan huvudpersonerna kämpar med relationer och existentiella frågor under den eviga Floridasolen. En sådan serie hade aldrig kunnat skapas i Sverige.

Samtidigt med att andra avsnittet visades i helgen publicerades en Sifo-undersökning som visar att intresset för skönhetsoperationer ökar kraftigt i Sverige. I genomsnitt var tionde svensk kan tänka sig att bli plastikopererad, och var fjärde ung kvinna är beredd att lägga sig under kniven för att förbättra sitt utseende. Undersökningsresultatet visar på ett fördubblat intresse sedan förra året.

Jag repeterar: ett fördubblat intresse.

Om man utgår från att Sifo inte rökt hasch måste man ställa sig frågan: Hur är det möjligt?

Undantaget verkligt vanställda och vanvettigt fula har jag svårt att se varför vanliga människor skulle behöva tälja i sina kroppar för att "bli snyggare". Till att börja med var ju vi svenskar extremt lyckligt lottade när Gud delade ut utseenden. Tillsammans med vissa latinska folk är vi världens naturligt vackraste. Det gäller i högsta grad kvinnor under 30.

Sanningen är naturligtvis att plastikkirurgi blivit vardagsmat och mode, då den mediala indoktrineringen gjort sitt jobb effektivt. Bystiga bimbos och big brothers har satt en ny standard för begreppet skönhet. De blåhåriga tanter med klädnypor i nacken som vi förr skrattade åt har fått sällskap av unga och medelålders, både kvinnor och män. Barn och tonåringar är förmodligen ännu mer lättpåverkade. Dom har ju så att säga fått silikonbudskapet sedan bröstmjölken, som en naturlig del av att vara människa.

Vi håller på att bli Spegelfolket. Offer för en av vår tids starkaste krafter: beautyfascismen. Ytligheten tränger allt djupare.

Sifos undersökning visar att medelåldern för dem som verkligen genomgår en skönhetsoperation ligger mellan 40 och 50 år. Såna som jag, nervöst kämpande för den eviga ungdomen. Diggar hip hop, köper Nudie, lapar latte och säger typ. Till er vill jag bara säga att det är dags att nyktra till nu.

Våga vara imperfekt.

Våga fylla år.

Våga vägra att låta er sövas ned så att en fingerfärdig fältskär snabbare ska bli miljonär.

Anders Westgårdh