Ge tjejerna lite andrum – kolla hur killarna ser ut

KOLUMNISTER

Tjejer pumpar bröst och visar naveln och har stringtrosor och sminkar sig som hora – det har vi sett och hört i ganska många år nu. Flickornas mode fingranskas och analyseras ständigt. Men varför är det ingen som pratar om hur killarna ser ut? Det är ju minst lika illa.

Som pappa till en fjortonåring är man någorlunda insatt i hur unga tjejer jobbar med sitt utseende, sina kläder och sin allmänna stil. Om man inte bara är rabiat inser man också hur tufft dom har det. Vår ytliga och utseendefixerade tid ställer krav och skruvar ständigt upp modet till nya gränsbrytande nivåer. Medierna spelar som vanligt en dubbelroll, dels som arena för uppvisning, dels som smakdomare och moraltant.

Allt idisslas och tolkas i pompösa kontexter (sic), och det är inte enkelt för en ung tjej att ställa kompassen.

Kanske är det dags att ge tjejerna lite andrum – och koncentrera oss på killarna i stället?

Tanken klarnar när jag ser bilderna på samhällets fiende nummer ett denna vecka. Tobias Jardeberg har den härdade våldsbrottslingens traditionella signalement: den rakade skallen, de stenhårda tatueringarna, den feta guldlänken, den tajta t-tröjan med de bara axlarna och de spelande musklerna.

Han ser verkligen ut som en jävla typ.

Han ser därmed också ut som en trendig kille.

I dag är det högsta mode att se ut som om man kommer direkt från kåken, är livsfarlig och redo att mörda. En kille som ser ut som Tobias Jardeberg behöver dock inte vara kriminell för att han ser kriminell ut.

Han kan lika gärna vara webbdesigner, mekaniker, kristen, copywriter, student, snickare eller dagispersonal. Han kan vara hur snäll och ofarlig som helst, men han ska se ut som en brottsling för det är fräckt. Det handlar om att medvetet anlägga en farlig, kriminell look, och det nya modeidealet har sedan länge lämnat de invandrartäta förorterna. Nu är det medelklassens söner som vässar klorna.

Ta en modetidning, vilken som helst. Man behöver inte bläddra länge för att mötas av en modell med criminal chic-utseende. Blicken är död eller dödande, ansiktsuttrycket nollställt, could’nt give a fuck. Jag vill hävda att brottslingslooken är ett av våra dagars dominerande mansideal. Och att det är minst lika diskutabelt som tjejernas anorektiska knarkar-look eller silikonspäckade porrmode.

Trenden kommer knappast att avta när Jardeberg nu blir veckans svensk i media. Han är prototypen. Efterföljarna blir tiotusentals unga svenska killar, som naturligtvis är lika lättpåverkade som sina jämnåriga tjejer.

Och vi andra väjer undan på trottoaren, osäkra på om vi möter originalet eller kopian.

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM