Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Anders
Westgårdh

En sargad mans råd: Njut av varje liten smörgås

   Kan ni förlåta mig om jag skriver om en annan död än de hundratusentals dagsaktuella tragedierna? Den rymmer nämligen en universell visdom som är värd att påminna om i all sin enkelhet.

Innan tv-skärmar och skivaffärer fylls av bedagade stjärnor förenade i lidelsefulla hyllningslåtar till förmån för deras egna karriärer vill jag påminna om en verklig artist med ett tragiskt öde.

 

Warren Zevon var en av de stora låtskrivarna inom den amerikanska rocktradition där Bob Dylan, Tom Waits och Bruce Springsteen är de världsberömda namnen. Han fick sitt genombrott i slutet av sjuttiotalet med ett album fullt av täta berättelser från en cynisk värld befolkad av legosoldater, våldtäktsmän och missanpassade på flykt från rättvisa och egna demoner.

Zevon skrev noveller i låtform som skulle gjort Hemingway avundsjuk. Dramatiska depescher från tropiska krigshärdar. Hårdkokta skildringar från samhällets sjuka sidor, kryddade med bisarr humor.

 

Det var den ena sidan av hans produktion. Den andra är tvärtom; några av de mest hjärtskärande, hjärtevärmande och innerliga kärlekslåtar som någonsin gått vilse i orättvisans utmarker.

En av plattorna bär den välfunna titeln "Mr Bad Example". Han var sannerligen inget föredöme i sin livsföring. Den lovande karriärstarten söps snabbt i spillror, och Gud vet allt han stoppade i sig.

 

I augusti 2002, 54 år gammal, fick han diagnosen och dödsdomen: en obotlig form av lungcancer. Läkarna gav honom några månader. Han höll ut i ett drygt år. Zevon samlade sina försvinnande krafter och sina bästa vänner för en sista skivinspelning. Alla var där. Bruce Springsteen avbröt julfirandet hemma i Jersey, flög ner till Los Angeles och satte ett av sina vassaste gitarrsolon stående vid mixerbordet inför ögonen på sin dödsmärkte vän.

Det är ett starkt ögonblick, ett av många i den gripande dokumentärfilmen om Zevons sista tid i livet. Men det är för ett annat som han blev berömd för den tv-tittande allmänheten.

 

David Letterman gjorde en unik late night-show med Zevon som enda gäst. Mot slutet av deras samtal undrar Letterman om Zevon har någon sista hälsning till tittarna? Han vänder sig mot kameran och svarar: "Enjoy every sandwich".

Enjoy every sandwich, njut av varje smörgås.

Det är en hemlagad men effektiv filosofisk uppmaning från en sargad man på sitt yttersta - till oss alla på vår ofta så tanklösa vandring. Tack för idag och glöm inte att skänka pengar.

Anders Westgårdh

Anders Westgårdh

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet