Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Anders
Westgårdh

50 år var döden för en man för 115 år sedan

   En av mina närmaste vänner fyllde 50 häromdan. Att något sådant skulle kunna inträffa trodde vi aldrig när vi träffades över en förhandskopia av Springsteens "Nebraska" på hösten 1982.

Inte så att vi inte trodde, snarare att vi inte tänkte. Vi var ju unga, ännu i den saliga tjugofemårsåldern, och det fanns inte ett skäl i världen till att vi skulle fundera ett kvartssekel framåt.

Men kvartsseklet gick, och häromdan blev han 50. Jag hänger honom i hasorna och jag skulle ljuga om jag påstod att det inte känns.

Man blir stelare, tyngre, segare och argare. (Med just Peter är det dock tvärtom, men han har aldrig följt någon normalkurva och han är från Värmland så han låter alltid glad).

 

Som sagt, vid 25 års ålder var det osannolikt att föreställa sig hur vi skulle ha det som 50-åringar. Nu är vi där. Som tur är har vi fortfarande

Springsteen med oss. Vägvisaren, 55. Som artist har han rimligen 20 kreativa år kvar, åtminstone som låtskrivare.

Oddsen för att vi sitter på seniorboendet och lyssnar på relativt färska Springsteen-plattor är alltså minst lika goda som oddsen för att vi får något seniorboende alls.

 

I så fall kan vi fortsätta den eviga diskussionen om Born To Run versus Darkness medan våra fruar himlar med ögonen över att vi aldrig kan prata om något annat.

Det kan vi.

Dylan. Han fyller 79 år när vi går i pension. Ska bli kul att höra vad han gör då.

50 år. Så sent som 1890 var det lika med döden för svenska män.

Sedan dess har den svenska medellivslängden ökat enormt. Idag kan vi räkna med att bli åtminstone 80, särskilt Peter som aldrig har rökt.

 

Det är trettio år kvar av vår statistiskt utmätta tid. Perspektivet svindlar när man vänder på steken och tänker 30 år tillbaka. Då hamnar vi på 1975, alltså samma år som Springsteen släppte Born To Run. En händelse vi minns som igår.

Nåja, den där sifferexercisen är ändå bara just det. 50 är två siffror efter varandra. Man är så gammal som man gör sig, och jag vet femtioåringar som är mentalt yngre än sina barn. Framförallt flexiblare.

Ändå. Tiden går, och jag har inte tid att sitta här och grubbla.

Jag har ett liv att sköta och en lista med drömmar att förverkliga. Got roads to drive, got fuel to burn - keep on rockin" in the free world (Neil Young, 60 i november).

Anders Westgårdh

Anders Westgårdh

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet