Sverige behöver pigornas omsorg

KOLUMNISTER

Vilka officiella kläder våra olympiska vinteridrottare har på sig är givetvis en marginell fråga, och jag skulle inte ta upp den om det inte vore för de senaste tio årens snack om Sverige som föregångare inom design, mode och hela den så kallade upplevelseindustrin. Lägg därtill design-året, och vi har närmast ett estetiskt rättsfall på halsen.

För dom ser ju inte kloka ut. Har Bosse Ringholm själv designat? Vi pratar om braksvenne-looken i organiserad form, vi pratar om lågprisimporten upphöjd till strategi, vi pratar om kejsarens nya träningsoverall. Vi kommer till OS i Turin som kusinerna från landet, direkt utsläppta från husvagnscampingen med Snoddaskepsen käckt på svaj.

Men vi kan samtidigt glädjas åt att Lars Ohly har bestämt sig för att sluta kalla sig kommunist. Femton år efter murens fall. Och även fast han ljuger.

Över till sossekongressen: Debatten om hushållsnära tjänster är en het potatis. Men nog är det hög tid att steka den nu. Alternativet är att fortsätta låta de rikaste betala svart för marginaliserad muskelkraft medan vi andra bränner ut oss. Låter inte som s-politik i mina öron.

Hundratusentals vanliga svenska familjer kämpar dagligen med att klara både ett produktivt arbetsliv och ett fungerande hemliv. Tempot i yrkeslivet fräter hårt på våra möjligheter att vara bra partners, kompisar och inte minst föräldrar till våra barn. Fredagskollapsen är granne med fredagsmyset.

Många har redan anlitat svart städhjälp. För dem spelar pengarna ingen större roll än moralen. Låt oss lämna dem utanför. Nu pratar vi om samma svenskar som med det statliga Rot-avdraget gärna anlitar snickare för att snickare är proffs. Det går fortare och blir bättre.

Man behöver inte begränsa det hela till en stökig diskbänk eller smutsflammiga fönsterrutor. Det finns ett helt Sverige därute som skulle må bra av olika insatser som i dag anses ovärdiga att utföras av annat än specialbyggda maskiner.

Trasiga lekplatser, söndersparkade papperskorgar, vanskötta bostadsområden – mitt i högkonjunkturen finns ett pågående förfall som beror på utebliven omsorg.

Framför allt: hundratusentals svartjobb skulle kunna göras vita och skattegenererande, inte minst i ett respektabelt yrke som dagligen bespottas genom att benämnas ”piga” i den förstockade retoriken.

Anders Westgårdh