Plastbrösten är totalt osexiga

KOLUMNISTER

Det är väl dömt att misslyckas men jag tänker faktiskt skriva om bröst i dag. Ämnet aktualiserades i TV4:s nya samhällsmagasin Drevet, som i gårdagens premiärprogram avslöjade att man kan köpa nya bröst på avbetalning och att vissa plastikkirurger dessutom hjälper sina kunder att ordna finansiering.

Inte helt i linje med det som vi brukar kalla läkar-etik, så klart. Men som avslöjande ändå föga upphetsande. Faktiskt nästan lika lite upphetsande som produkten ifråga, det vill säga fejkbröst.

Vi lever mitt i en intensiv bröstkultur. Brösten är överallt. Man öppnar en tidning, man slår på en tv (som Implantatfestivalen i lördags), man råkar av misstag få in P3, man ser en reklamskylt, en musikvideo flimrar förbi, man går förbi ett gym och ni vet vad som händer när kylan släpper och våren gör entré: då har vi dom snart i full frihet på gator och torg.

En rymdvarelse som landar i Sverige 2006 skulle lätt kunna dra slutsatsen att bröst är det mest centrala i vår kultur. En rymdvarelse skulle i så fall ha rätt.

I verkligheten har bröst funnits jättelänge. Lika länge har killar gillat bröst. Men nu börjar killar tröttna på överexponering och överdimensionering.

Och där ungefär uppstår den absurda brytningen: tjejer investerar tungt i något som killar faktiskt inte tycker så mycket om. Ju mer silikon och implantat som blandas in i den universella parningsleken, desto mindre upphetsande blir det.

Själv har jag aldrig haft nöjet att prova, men av utseendet att döma är det nog ungefär som att hålla i en stelopererad blåmanet.

Nu är det ju dock inte så att tjejer skaffar större bröst för att bli mer intressanta i killarnas ögon. Det vore ju en ren förolämpning att påstå. Det är ju för sitt eget välbefinnande och självförtroende som tjejer pumpar upp sig. Faktum är att dom tycker det är jättejobbigt med killar som stirrar. Fråga Natacha Peyre, ballongblondinen i Paradise Hotel som gav bluffbysten ett ansikte (söt, naiv och lätt ytlig).

Jodå, och som 49-årig gubbstrutt är jag naturligtvis inte målgrupp för den sortens tjejer. Men eftersom bröstkulten sveper genom varje svenskt hushåll tillåter jag mig ändå att ventilera en åsikt.

Det är något i grunden ledsamt med plastbröst.

Det är helt osexigt.

Det ser löjligt ut. Två tennisbollar med ett revbensspjäll emellan.

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM