När man slutar att längta är det slut

KOLUMNISTER

Längtar ni? Jag längtar som bara den. Det gör jag alltid, kommer alltid att göra. Just nu längtar jag efter en ny kavaj, jag längtar till Bohuslän, till skogen och till den dag då jag sätter mig ner och skriver det första kapitlet i den bok som redan finns klar i mitt huvud och som kommer att sopa banan med alla de andra svenska deckarförfattarna.

Den dag man slutar längta är det slut.

I förra veckan längtade jag till Nice. Nu längtar jag inte dit längre, men det kommer snart tillbaka. Det är nämligen min favoritstad, när allt kommer omkring.

Och medan ni suttit inne och glufsat ägg har jag varit nere på Rivieran och snappat luft, halsat rosé, doppat tårna i Medelhavet, åkt taxi med en snattrande pingstvän och blivit frälst. Från och med nu tror jag inte att någon stad kan vara bättre än Nice.

Nice. Bara namnet räcker långt. Lägger man därtill alla de komponenter och faktorer som samspelar för att skapa optimala levnadsbetingelser så borde första-platsen vara säkrad. Nice är världens bästa stad.

Klimatet är naturligtvis helt grymt. Det behöver jag inte orda om. Prognos för i morgon: 18 grader och sol.

Maten, så. Från livsme-delsbutikernas överflöd till krogarnas mångfald är det inte många som klår Nice. Det bästa från det franska köket möter det bästa från det italienska. Kan liksom inte bli fel.

Vinet? Nice ligger i Frankrike, så den saken är ju avklarad. Finfina grejer från Rhône och Bourgogne finns i närmaste hörnbutik, och klassikern kall rosé finns överallt.

Liksom bröd, ost, frukt. Perfekt på stranden som ligger mitt i stan och är Rivierans bästa.

Om man tröttnar på att bada tar det bara två timmar att köra till en skidort i Alperna. Eller till en stillsam by. Eller till ett annat land. Italien ligger en halvtimma från Nice. Det tar fyra timmar att köra till Spanien. Tåget till Paris tar fem timmar.

Som sagt, Nice får fem plus i de flesta ämnen. Finns det då inget som är dåligt?

Jo. Fransk tv, fransk humor och åt helvete för många små franska bilar som tillsammans med den myckna solen skapar en sån mängd ozongas att det förmodligen är direkt hälsovådligt att bo permanent i Nice.

Så skönt att jag fick med det. Så slipper vi vara alltför avundsjuka när regnet faller.

En sak till. Dom har ingen hockey heller. Deras psykopater får spela boule istället.

Anders Westgårdh