Krishjälp finns bara för såpastjärnorna

KOLUMNISTER

Igår föreslog regeringen en lagändring för att kunna döma psykiskt sjuka brottslingar till fängelse. Samtidigt har den nationelle psykiatrisamordnaren sadlat om och blivit delägare i en pr-byrå. Sambandet är oklart, men det känns knappast som att folk med psykiska problem står längst fram i vårdkön just nu.

Enda säkra sättet att få psykiatrisk vård i Sverige är att medverka i en dokusåpa eller bli utröstad ur någon tv-sänd tävling. Då blir man nämligen erbjuden psykologhjälp för att bearbeta sitt trauma.

Eftersom tv-underhållning numera är förenad med risk för mental ohälsa har de olika kanalerna egna psykologer i ständig akutberedskap.

”Gråtande rusade Idol-stjärnan bort från scenen för att få krishjälp av TV4:s psykolog.”

Hur många gånger har vi läst den formuleringen? Sammanbrottet är en central del i underhållningen, oavsett om programmet heter Idol, Let’s dance, Bonde söker fru eller Robinson.

Dom blir otröstliga. Dom gråter floder. Dom skakar och darrar och kan inte kontrollera sig själva.

Men, simsalabim! ”Efter ett krissamtal med psykolog återvände den bedrövade stjärnan till scenen en sista gång för att prata med pressen.” Så bra. Så effektiv psykvård.

Egentligen har jag inga djupare synpunkter på tramset ifråga. Programmen med psykbryt står inte på min tv-meny, och i princip kan dom väl sägas funka ganska bra som en spegling av samhället i stort. Men nog måste det kännas bittert att läsa om hur ”stjärnan stöttades sent i går kväll av psykolog” för den som förgäves söker hjälp för verkliga problem.

En annan sak på samma tema: helt sinnessjukt.

Av alla modeord som blir allmängods måste detta vara det absolut mest korkade. Sinnessjukt är när en människa har någon form av störning i sitt psyke. Det är allvarligt, och ett synnerligen illa valt ord för att beskriva eufori och lycka.

Men det är den innebörd ordet fått i våra dagar.

Som när Susanna Kallur satte världsrekord. Hennes kommentar ”Det är helt sinnessjukt” återgavs i alla medier. Bara ett exempel av många.

Varje år söker 300 000 människor hjälp på psykiatriska mottagningar i Sverige. Andelen psykiska diagnoser ökar ständigt. Många mår kass. I brist på adekvata vårdresurser borde vi åtminstone vara hyggliga nog att inte använda ordet sinnessjukt som ett skojigt kraftuttryck.