Världen hade varit otäck utan Pnyx

KOLUMNISTER

Jag har aldrig tänkt på det förut, men när guideboken påstår att det finns en exakt plats där demokratin föddes, då känner jag ett slags medborgerlig plikt att snöra på mig vandringsskorna och bege mig dit.

Det är söndag i Aten, ännu en vacker dag i en långhelg då många lämnat stan och tagit bilen med sig. Den legendariska trafiken går på halvfart, och kontinentens häftigaste storstad visar sig från sin allra bästa sida.

Runt Monastiraki breder loppmarknaden ut sig med ett ändlöst utbud av gammalt krafs. Skruvar och muttrar. Dammiga vykort. En låda full med smalfilm. Små gubbar sitter på trappstegen och jonglerar med sina radband, välklädda i kavajer som sett bättre dagar. Och den vemodiga österländska musiken mal på ur det som brukade kallas transistorapparater.

Glupskt slukar jag allt med ögon och öron. Det är många år sen senast, men Aten är fortfarande lika betagande. Modernare, renare, rikare såklart men känslan är intakt i den stad som träffade mig så hårt under ungdomens första reseäventyr.

Det var 1975, första året efter militärjuntans fall och inledningen till det moderna demokratiska Grekland. Jag reflekterade nog inte så mycket över det just då, utan tog för mig av värmen och maten och vinet. Mjuka nätter under platanerna i Plaka blev min introduktion till den stora världen.

Men, som sagt, det finns en exakt plats där demokratin föddes och i dag är det dags att avlägga ett besök på Pnyx.

Pnyx är en kulle i den gröna oasen väster om Akropolis. Vi rör oss så sakteliga genom torrt gräs och grusigt damm. Efter en stund hittar vi rätt.

Jämfört med Parthenon och de andra templen ser Pnyx inte mycket ut för världen. Men platsens betydelse är ovärderlig.

Här samlades världens första demokratiska kongress redan år 508 före Kristus. Upp till 6 000 fria män stod under bar himmel, röstade och tog gemensamma beslut. Här etablerades demokratins grundstenar; likhet inför lagen, rösträtten och friheten att yttra sin åsikt.

Med dagens ögon ter sig den antika demokratin som primitiv och orättvis. Men den utvecklades efterhand och drygt 2500 år senare är demokratin fortfarande den överlägsna styrelseformen, grunden till både välstånd och andlig frihet. Det är obegripligt och skrämmande att den inte är självklar över hela världen.

Pnyx heter platsen. Nu går vi och tar en öl.