Boende utöver det vanliga – som vanligt

KOLUMNISTER

Känslan är sagolik! Känslan av komfort är hög. Här är livet underbart. Naturskönt och rogivande. Med massor av charm.

Tillvaron är sällan så vacker som i mäklarnas annonser. Den värld som i resten av tidningen målas i verklighetens bistra gråskalor förvandlas plötsligt till en dröm i rosenrött, då nyhetsjournalistens skarpa penna lämnas över i mäklarens målande händer. Minsta lilla radhus presenteras som världens åttonde underverk.

Smakfullt renoverat drömboende! 40-talsvilla med ändlösa möjligheter! Fräckt, luftigt och rymligt parhus med mycket attityd!

Utropstecknen står som spön i backen, och formuleringsglädjen överträffas endast av den lycka som den tilltänkta köparen kommer att uppleva när man väl flyttat in. Då finns det inga gränser för hur bra man kommer att må.

Prunkande grönska och fågelkvitter! Trevligt område med Bullberbykänsla. Rött hus med vita knutar och Carl Larsson-charm.

Nationalromantiken inte bara lever. Den frodas, den prunknar, den grönskar och den är underbar – i mäklarnas annonser. Denna fantastiska värld där det är fritt fram att stapla superlativ hela vägen från torpargrunden till den charmiga taknocken. En sjöutsikt är aldrig bara en sjöutsikt. Den är alltid fantastisk. Ibland så fantastisk att den skapar en känsla av overklighet. Då är utsikten otrolig.

Och unik, såklart. ”Unik” är mäklarnas absolut viktigaste ord. Om man glömmer att använda det så är risken stor att huset inte går att sälja. Det spelar ingen roll om radhuset är ett av hundra likadana. I annonsen ska det vara unikt – detta vår tids mest utslitna ord.

I mäklarnas vokabulär finns det nog bara ett lika starkt begrepp. Nämligen ”öppen planlösning”. De förlösande orden, avsedda att stimulera självbilder av oss som unika och kreativa varelser i ett hem där konvention och fantasilöshet lyser med sin frånvaro.

”Den luftigt rymliga känslan förstärks ytterligare av den öppna planlösningen mellan vardagsrum och kök.” Där vill du bo, eller hur? Denna superfräscha lägenhet utöver det vanliga. I dessa otroligt ljusa rum. Där kan du gå omkring och vara ditt rätta jag. Stilren, med citys rika utbud runt knuten.

I mäklarnas värld är det alltid sommar, alltid solsken. Här har du allt du kan önska inom promenadavstånd.

Allt du kan önska. Och lite till. Snacka om unikt.

Förlåt, jag glömde utropstecknet!