USA kvar i medeltiden

KOLUMNISTER

Det var halloween i den lilla staden Sumter och tolvårige TJ Darrisaw knackade på en dörr för att fråga om bus eller godis.

Svaret kom i form av en AK-47:a som perforerade både dörren och pojkens gummimask. Han dog direkt.

Som i de flesta amerikanska presidentval i modern tid är rätten att bära vapen en av de centrala valfrågorna, och den som tror att det är någon avgörande skillnad mellan Obama och McCain i den frågan har man dessvärre fel.

Barack Obamas förväntade seger kommer förhoppningsvis att innebära ytterligare några viktiga steg i demokratiseringen och civiliseringen av USA. Kanske finns en allmän sjukförsäkring inom räckhåll för de fattiga, kanske kan taggarna mot omvärlden slipas ned en aning.

Men i den hemska inhemska frågan om vapenfrihet lär inget särskilt hända. John McCain tycker det är okej med något slags barnlås på puffrorna. Det tycker Obama också. Men särskilt mycket längre än så vågar han inte gå.

I hela USA uppskattas att det finns mer än 100 miljoner vapen i händerna på vanliga människor. I det perspektivet kanske 30 000 dödsskjutningar per år är en hyggligt låg siffra. Samtidigt betyder det dock 82 döda per dag.

Den amerikanska förkärleken för rätten att bära vapen ter sig givetvis lätt galen med både blågula och europeiska glasögon. Som en kvarleva från Vilda västern-tiden, en anakronism i en modern värld. Samtidigt kan det vara värt att veta att det inte är ett amerikanskt påfund. De juridiska rötterna sträcker sig tillbaka till engelskt 1100-tal då kung Henrik II påbjöd alla fria män att bära vapen till allmänt försvar.

England och de flesta länder har sedan medeltiden anpassat sina vapenlagar efter övrig samhällsutveckling. Det har dock inte USA, åtminstone inte i samma utsträckning.

Det blev en avgörande skillnad för lille TJ Darrisaw, som dog för att 22-årige brottslingen Quentin Patrick trodde att pojken kommit för att råna honom. Så han tog det säkra före det osäkra och fyrade av inte mindre än 30 kulor med sitt automatgevär.

Detta hände sig bara någon vecka efter att en åttaårig kille förlorat kontrollen över en kulsprutepistol som hans pappa lät honom provskjuta på en vapenmässa i Massachusetts. Grabben klarade inte att hantera det kraftfulla vapnet, och sköt sig själv i huvudet.

Rätten att bära vapen skyddas av USA:s grundlag. Valresultatet förändrar ingenting. USA lär fortsätta att skjuta sig kvar i medeltiden.