Spikmatta! Får vi en sträckbänk nästa jul?

KOLUMNISTER

Årets julklapp är en spikmatta.

Jo, jag vet att det är förra veckans nyhet men jag har inte riktigt kommit över den ännu. Förvåningen, chocken, det nervösa gapskrattet som snart övergår i kvävda snyftningar.

Handelns utredningsinstitut är – enligt dem själva – ett marknadsledande kun- skapsföretag med decenniers erfarenhet av svensk detaljhandel. Och nu har man kommit fram till att svenskarnas julklapps- dröm i nådens år 2009 är en … spikmatta.

Vilken signal ger det när ett land i kris belönar sina medborgare med en spikmatta. Och vad ska man hitta på nästa år om eländet fortsätter? En käck sträckbänk för hela familjen?

2009 kommer i framtidens historieböc- ker att beskrivas som ett år då världen skakade efter finanskris och marknadens genomklappning. Ett år när stabila svenska företag plötsligt förvandlades till hjälplösa dominobrickor. Ett år då arbetslösheten skenade, oron spred sig, skyddsnät glesnade och klyftor vidgades. Sverige förändrades 2009, och även om vi inte ser hela vidden förrän i backspegeln känner vi hur uppförsbacken blir allt tyngre.

Och mot slutet av detta annus horribilis föräras vi alltså en Årets julklapp som känns nästan cynisk i sin ironi. En spikmatta. Lycka till! Nej, vi behöver inte kommersiell hjälp för att plåga våra trötta kroppar (och jo, jag vet att mattan har magiska egenskaper och det tillfälligt onda kommer att leda till hälsa och välbefinnande bla-bla-bla etc.).

Vi behöver klappar fulla av värme, optimism och omtanke.

Så på samma sätt som det vanliga trötta Nobelpriset utmanas av det alternativa nobelpriset, lanserar jag här en lista på alternativa Årets julklappar (klipp ur och spar):

Muntra muggar, hoppfulla hattar, uppmuntrande underkläder, fredliga förkläden, sympatiska sybehör, positiva plastprylar, kloka klockor, glada gitarrer, vackra viner, kärleksfulla kalsonger, omtänksamma ozelotfejkpälsar, stimulerande stövlar, peppande pepparkvarnar, stödjande strumpor, ljusa ljudböcker, befriande byxor, sporrande sportskor, glada glas, romantiska reservoarpennor, vilsamma vätskor, roliga regnrockar, lyckliga laxsidor, upplivande ulltofflor, trevliga trosor, sorglöst smink, förhoppningsfulla förstärkare, befrämjande benvärmare, eggande äggkokare, motiverande motownboxar, stärkande skidor, godartade gåstavar och skojiga skokrämer.

ARTIKELN HANDLAR OM