Därför kan du hoppa över julskinkan i år

KOLUMNISTER

Och varför i himlens namn skulle man köpa en julskinka?

1. För att det är gott?

Grisens bakdel är stapelvara på det helsvenska

julbordet men den är fort­farande grisens bakdel. Jämfört med mycket annat – det mesta, faktiskt – på julbordet är skinkan knappast den stora kulinariska upplevelsen. Den är snarare en bulkvara, ungefär som köttbullarna vars funktion huvudsakligen är att mätta många gäster. Jag erkänner gärna att det kan vara gott med en skiva väl tillagad skinka som pålägg på ett gott vörtbröd. Men det är ingenting som får snålvattnet att rinna, och redan på annandagen har återseendets glädje övergått i trötthet.

2. För att grisarna är glada?

Glada grisar är ett uttryck som används av producenter som vill uppfattas som bättre och mer humana än den massproducerande skinkindustrin med sina dubiösa produktionsmetoder.

Det är dock i första hand ett reklamtrick, och så länge som grisar inte kan göra sig förstådda i tal kan vi inte vara säkra på att de verkligen är glada. I verkligheten finns starka indikationer på att deras korta liv är tämligen glädjelösa.

3. För att gynna svenska bönder?

Det var inte längesen vi förfasade oss över hur danska bönder behandlade sina djur. Nu är det bevisat – av djurrättsaktivister som vi ska vara tacksamma mot – att det är lika illa ställt här hemma.

Efter de groteska bilderna och graverande uppgifterna i förra veckans avslöjande om vanvård och hänsyns­löshet kan jag faktiskt inte mobilisera ett uns sympati för svenska grisbönder. Jag drar dem alla över en kam, inte minst sedan självaste ordföranden i branschorganisationen Swedish Meats visat sig vara ett av de värsta svinen.

4. För att det är en sund och naturlig produkt?

Jo visst. Förra året avslöjade Aftonbladet hur vi konsumenter fördes bakom ljuset med allehanda tricks och tjuvknep. Polyfosfater, glutamat och antioxidationsmedel ingick i receptet. Den största ingrediensen i skinkbluffandet var dock vanligt vatten. Rekordet var en undersökt skinka som innehöll 73 procent vatten.

Lägg därtill ett omfattande fusk med ursprungsland, där polska och danska skinkor saluförs som svenska.

5. För att det är en tradition?

Även korngrynsvälling, jultvagning samt att ställa ett kors i halm under julbordet som skydd mot de onda krafterna har varit svenska jultraditioner. Förr i tiden. Den tid där julskinkan hör hemma.