Så tar sossarna hem valet i fyra enkla steg

KOLUMNISTER

Att den rödgröna oppositionen vinner valet nästa år känns osannolikt. Sossarna saknar ledarskap och är stelbent odynamiska. Vänsterpartiet är ett drivankare som borde skäras loss snarast. Och Miljöpartiet har en konstruktion som tvingar bort dess bästa ledare.

Därför har jag tagit fram ett koncept som garanterar valseger 2014, ett åtgärdsprogram i fyra enkla punkter:

1. Lägg ner Miljöpartiet

Att framtiden är beroende av hur miljö, hållbarhet och klimatförändringar tacklas politiskt – det motsägs ju numera bara av enstaka strutsar. Alla etablerade partier har miljön högt på agendan.

Därför finns det längre ingen anledning att den ska drivas av ett enfrågeparti. Därför borde miljöpartiet läggas ner, till förmån för att bygga ett starkt och stort parti där miljön är en av flera hörnstenar.

2. Gör Wetterstrand till S-ledare

Maria Wetterstrand är populär och har högt förtroende även utanför partiet. Däremot kan hon inte sitta kvar som språkrör efter maj 2011, då partiets stadgar sätter stopp.

Under Wetterstrand har partiet nått all time high. En färsk opinionsundersökning visar att 40 procent av S-väljarna hellre ser henne än Mona Sahlin som ny statsminister.

Självklart borde Maria Wetterstrand värvas till socialdemokratin. Om man rensar bort miljön är det sannolikt där som hon ideologiskt hör hemma. Och hon är född 1973. Hon är ung, energisk och modern. Det är inte socialdemokratin.

3. Häng av Ohly och hans gäng

Det är möjligt att han inte längre kallar sig kommunist, men det är omöjligt att känna någon entusiasm för Vänsterpartiets roll i den rödgröna oppositionen. Mycket pekar på att partiet riskerar att åka ur riksdagen i nästa val. En marginell förlust i så fall.

Befriade från drivankaret Ohly kan sossarna bygga ett vinnande lag på egna meriter. Det hinner göras innan 2014.

4. Klipp banden till LO

Socialdemokratiska arbetarpartiet har förlorat sina arbetare till moderater och sverigedemokrater. Samarbetet mellan facket och partiet var logiskt då rörelsen byggdes. Kollektivanslutningen avskaffades 1991. Dags nu för nästa steg, tillbaka till hela folkets parti.

Det här är bara fantasier från en medelålders kolumnist med en fot i socialdemokratin och den andra i framtiden. Så lättsinnigt kan man naturligtvis inte hantera politik, bara flytta runt folk hur som helst. Hur skulle det se ut om alla tänkte så här?