Ett helt sjukt år

KOLUMNISTER

År 2009 var ett sjukt år i många avseenden. Finanskrisen förde världsekonomin från chock till depression men visade få tecken på tillfrisknanden. Stora delar av bilindustrin låg på intensiven. Jordens temperatur steg mot nya febertoppar, samtidigt som en äkta pest svepte över jorden i form av svininfluensan.

Så det kanske är logiskt att sjukt har blivit det nya bra. Eller hur man nu ska uttrycka saken.

Traditionella positiva värdeord som bra, god, fin, trevlig, snygg eller liknande har blivit helt kraftlösa. Det krävs grövre artilleri, och av någon gåtfull anledning har vokabulären kommit att kretsa kring sjukdom, galenskap, störningar och grymhet.

Som när Erik vann Idol häromveckan. De enda ord som kunde summera hans glädje var: ”Det är helt sjukt. Jag måste få ta en öl och ­tänka över hur det känns.”

Just musikvärlden verkar särskilt drabbad av det rubbat grymma användandet av ordet sjuk. Sångerskan Agnes fick nyligen chansen att visa sig duktig i Los Angeles inför 300 dignitärer som inviterats av skivbolagets högste chef.

Han hade bjudit in helt sjuka gäster, konstaterade Agnes i en intervju, trots att hon mig veterligen saknar den medicinska kompetens som borde krävas för att diagnosticera ett helt auditorium.

Det framgår heller inte av artikeln hur gästerna mådde efter Agnes framträdande.

Även i sportens värld är det ofta inte helt friskt. Redan efter friidrotts-EM i Göteborg 2006 betygsattes Sveriges insats av förbundskapten Thomas Engdahl: ”Ett fantastiskt EM, nästan helt sjukt bra.” Även Robin Söderlings imponerande insats i Wimbledon rubricerades enligt konstens alla regler som sjukt bra.

Och i en annan del av Köping har det öppnat en ny läkarmottagning, som i ortstidningen betyg­sattes som … ja, ni vet hur bra den var.

Jag tror vi slutar där. Nej förresten, vi tar en sväng till Västervik. Där var nämligen alla bibliotekarier i publiken överens om att en viss Ingrid Lindebratts tolkning av Dylan var sjukt bra.

Jag hade tänkt runda av med att önska er en god jul och ett gott nytt år.

Men då är det risk att bara de äldsta läsarna skulle förstå vad jag menar. Och det är ­inte säkert att ens de skulle tro på välviljan och uppriktigheten i min enkla hälsning.

Så för säkerhets skull önskar jag er alla en helt sjuk jul och ett galet grymt nytt år.