Vi ska aldrig förlåta de giriga hotellen

KOLUMNISTER

En sak är säker och det är att ingenting är säkert. Tsunami, jordbävningar, vulkanutbrott. Moder jord finner ständigt nya sätt att dominera nyhetsagendan. Här följer en bunt lösa eruptioner kring veckans ragnarök:

SAS förlorar nära 160 miljoner om dagen på flygstoppet och sägs ligga i farozonen för konkurs inom kort. Frågan är i så fall om det är dåligt. Kanske vore det lika bra att börja om från början.

”Dom åker traktor till jobbet”, skanderade Blåvitt-klacken mot Elfsborgsläktaren på Gamla Ullevi. Lätt att vara kaxig när man vinner med 5–1, men tänk om vi hamnar i ett läge där en traktor är värd mer än ett jetplan?

John Cleese tog taxi från Oslo till Bryssel och betalade motsvarande 23?544 kronor för att färdas 1 437 kilometer. Det gör ett kilometerpris på 16,38 kr. Plötsligt framstår taxi som ett realistiskt alternativ för långresor.

Ni vet såna där goa små sugarsnaps som flygs in från Afrika till minsta Ica Nära? Glöm dem. Och skänk en tanke åt Kenya där 5 000 lantarbere blev arbetslösa redan i helgen.

Det finns två sorters människor. Dom som tar sig hem på egen hand och dom som sitter kvar på en flygplats och ser ledsna ut på bild. Nej, det var taskigt. Men det ligger nåt i det.

John Cleese stannade i Göteborg och drack kaffe ur en pappersmugg stående på gatan. Han såg förvirrad ut. Kunde dom inte lika gärna ha stannat på Statoil vid motorvägen? Mystiken tätnar.

När askan lagt sig och saker återgår till det normala (om så sker …) vill jag se hela listan på alla de hotell i Europa som passat på att både dubbla och tredubbla sina rumspriser under vulkankrisen. Vi kommer aldrig att förlåta dem.

Sen vill jag åka till New York och krama hela stan som gjorde tvärtom och fixade krisrabatt åt alla stackare som blivit strandsatta. Snacka om positiv kundvård.

Kiruna som framtidens flygcentrum – ingen dum tanke. En ny flygkorridor mellan Nordamerika och Norrbotten öppnar ju enorma möjligheter.

Nöden är uppfinningarnas moder och Facebook är den nya resebyrån.

En värld utan flygplan. Tanken svindlar. Fåglarna tar tillbaka sitt territorium och om några decennier samlas barnen för att höra gamla män berätta fantastiska historier från en svunnen tid när maskiner av stål stora som hus flög över världshaven med vanliga människor ombord.