Daniel – nu är du inmålad i ett hörn

KOLUMNISTER

Hans liv är över, sa Hasse Backe om olycksfågeln Green efter målvaktstavlan i matchen mellan England och USA. Fullt så långt vill jag inte sträcka mig när det gäller Daniel Westling.

Men om vi försöker tränga igenom de sagolika dimridåer som denna vecka ligger över Sverige bör det vara uppenbart att Daniel förtjänar folkets stöd. Killen är ju inmålad i ett hörn där han blir stående för resten av livet.

Han har nämligen gjort en deal som innebär att han får gifta sig med en kvinna som han tycker om och älskar. I gengäld måste han ägna resten av sitt liv åt att vara prins.

Prins. Om det ändå betydde att han fick rida runt i pälsbrämad mantel på en vit häst, nådigt nickande med en krona på huvudet och frossande i alla de excesser som forntidens prinsar kunde hänge sig åt. Men så är det ju inte, för ett sånt kungahus kan inte ens de mest inbitna monarkister acceptera i dag (eller jo, det kan dom, fast det vågar dom inte erkänna ...).

Nej, dagens befattningsbeskrivning för en svensk prins är betydligt mer prosaisk, eftersom kungahuset är anpassat för att i högsta möjliga grad kamouflera monarkins närmast absurda otidsenlighet.

Därför handlar prins Daniels framtid om att le stelt, nicka intresserat, hälsa artigt och följa protokoll till punkt och pricka. Från statsbesök i fjärran diktaturer till studiebesök på mutterfabriker i gnällbältet. Från nobelmiddagar och medaljutdelningar till hingstpremieringar och bandklippning till spadtag och så vidare i evighet. Det handlar om att ”göra PR för Sverige”, som den tomma försvarsfrasen låter.

Visst, det finns uppsidor också. Han blir rikligt kompenserad på det materiella och ekonomiska planet. Vattenskidåkning och jetsetliv i S:t Tropez, paraplydrinkar ombord på yachter, en och annan burnout med en rejäl bil, snygga kostymer och största väggteven.

Men som helhet är det svårt att känna någon direkt avund över den nye prinsens lyxiga liv.

Alla vettiga människor är emot tvångsäktenskap där unga flickor tvingas gifta sig mot sin vilja, i en ålderdomlig kultur som hänvisar till heder och konvention. Vi rasar mot sådant. Är det då inte åtminstone lite motsägelsefullt att jubla över hur en stackars kille från Ockelbo får plikta så dyrt för sin kärlek?

Låt oss befria Daniel. Det är faktiskt dags att lägga ner monarkin i Sverige.