Sommaren vi lärde oss lite om mycket

Läs Anders Westgårdhs krönika

KOLUMNISTER

Okej, tillbaka i selen och det är väl lika bra att utvärdera sommaren 2010 innan den får för sig att ta slut på riktigt. Vad lärde vi oss egentligen under dessa förvirrande och snabbt utbrunna månader? Jo, det kan jag berätta:

Vi lärde oss först att hata vuvuzelas för att de för­störde fotbolls-VM. Men snart nog stod teknikorienterade killgubbar vid landets­ bardiskar och gjorde sig lustiga med vuvuzelan som iPhone-app. Vi andra såg ner på dem.

Vi lärde oss att vaska champagne. Begreppet ”vaskning” bevisar att välbärgad svensk ungdom är en olycklig slaggprodukt som befinner sig längst ner på den mänskliga utvecklingsskalan.

Vi lärde oss att det eviga snacket om svenska toppchefers attraktionskraft på den internationella arenan faktiskt är sant. Om man är svensk behöver man inte ens kunna prata koncernspråket engelska för att bli styrelseordförande i BP.

Vi lärde oss att prins Daniel­ är mer än bara ett vattenkammat leende under ett stelt hår. Det var väl roligt.

Vi lärde oss att SJ är oförmögna att ta sig i kragen. DI Weekend hade i helgen en absurd omslagsbild där SJ:s vd låg ner och putsade rälsen med en dammvippa. Vore det inte bättre om han stod upp och skötte sitt eget jobb?

Vi lärde oss att 500 miljoner människor använder Facebook för att berätta vad man äter och dricker. Vilket fiasko, det motsvarar ju inte ens hälften av de människor som lever i extrem fattigdom.

Vi lärde oss att en svensk sommar innehåller alla kända­ väderslag och några till, och är lika opålitlig som SJ och BP tillsammans. Men vi lär oss aldrig att anpassa oss till denna sanning. Det är lika patetiskt varje år att se vuxna människor darra med underläppen så snart solen går i moln.

Vi lärde oss att Midsomer är en lika farlig plats som Afghanistan, med halshuggningar och lemlästningar utan ände. Är det inte snart dags att skicka svensk trupp?

Vi lärde oss att (av självbevarelsedrift) förtränga det kommande riksdagsvalet, trots att Almedalen nu be­segrat alla rockfestivaler och att partiledarintervjuer denna­ sommar är vanligare spaltfylla än grillrecept och hemliga sexdrömmar.

Och slutligen lärde vi oss hur man kan veta att en man har en iPhone. Svar: han visar den?…