Inför burkarförbud på arbetsplatserna

KOLUMNISTER

Vi är många som gått och knutit näven i fickan och retat oss på alla som tycks tro att de har rätt att uppföra sig hur som helst i Sverige. De etablerade partierna har blundat, och ingen vågar tala klartext. Därför tänker jag nu ta bladet från munnen.

Det är dags för ett burkarförbud på svenska arbetsplatser!

Förr i tiden var det många svenskar, både arbetare och tjänstemän, som tog med mat hemifrån till arbetsplatsen i särskilda matlådor och unicaboxar. Det var rejäla och ändamålsenliga kärl som var skapade för att förvara mat i. På matrasten åt man sitt medhavda kött och potatis, direkt ur matlådan eller på en tallrik i matsalen. Sen sköljde man ur sin matlåda, stoppade den i portföljen och tog med den hem igen.

I dag är det total normupplösning. Folk tar med vad som helst i vad som helst. Till exempel kan en till synes normal person komma till sitt arbete, bara för att vid lunchtid börja äta falafel, hummus, aubergine eller något annat ritualslaktat. Och som om det inte räckte med konstig mat – den kan uppenbarligen förvaras i allsköns behållare!

Jag har med egna ögon sett människor ta med mat till jobbet i till exempel gamla glassburkar, plastburkar, folieformar och liknande. Man kan tycka att det är upp till envar hur man vill ha det med burkar, men då har man bara skådat toppen av isberget.

Det verkliga problemet uppstår nämligen då burkarbärarna går hem – och lämnar sina olivsmetiga och riskladdiga behållare kvar i personalkök, från Ystad till Haparanda!!!

Dom förökar sig som gräshoppor. På någon vecka är skåpet under diskbänken och hyllan invid mikron överfullt av burkar. Begriper dom inte vilken kränkning detta innebär för den stackare som försöker hålla ordning i de gemensamma utrymmena?

Man kan tycka att detta är en politisk ickefråga, att det finns större problem att ta itu med än burkar.

I?dag, ja! Men tänk själv hur det skulle se ut om alla bar burkar? Det blir inte det Sverige vi älskar. Nej, det är hög tid att rakryggat stå upp mot burkarbärarna. De hör inte hemma i vår svenska kultur, varken på arbetsplatser eller i andra sammanhang.

Det är dags att den klassiska svenska matlådan kommer till heders igen. Burkarbärarnas sneda värderingar måste bekämpas, och om dom inte kan lära sig att ta hem sina burkar – då har dom inte här att göra.