Nonchalans dubbelt upp i gångna veckan

KOLUMNISTER

Omdöme är inget man föds med, varken det goda eller det dåliga. Förmågan att ta kloka beslut och undvika dumheter utvecklas i princip hela livet. Själv har jag blivit bättre, men inte mer än att jag emellanåt lyckas göra något helt omdömeslöst. Kanske borde jag till exempel undvika att skriva just den här spalten.

Men jag tar chansen, eftersom den gångna veckan bjudit på minst två klockrena exempel på dåligt omdöme. I olika skala och grovlek, men förbluffande lika i sin absoluta nonchalans.

Eric Saade blev intervjuad av Göteborgs-Posten och slängde sig med barnsliga provokationer: ”Parkeringsböter är typiskt mig, det är min stil. Bara i går fick jag två. Jag parkerar på handikapplatser hela tiden, för att jag inte orkar hitta någon parkering.”

Spaltkollegan Alex Schulman har redan skrivit om detta, och påstod sig varken bli upprörd eller redo att avfärda Saade som dum i huvudet.

Då tar jag den bollen. Jag blir nämligen både upprörd och övertygad om att Saade är dum i huvudet när han väljer sin parkeringsplats. Med lite omdöme hade han förstått att handikapplatsen inte gäller begåvningssvaga artister.

AMF-ordföranden och mångmiljonären Bertil Villard ville ha ännu mer att leva för och hittade en skatteteknisk lucka i Peru som Skatteverket ännu inte har hunnit täppa till. Bertil sprang i luckan, och lyckades med några snabba moves undanhålla staten drygt tio miljoner.

Efter några dagar med snorkiga svar på medias frågor lyfte ägarna ut sin girige ordförande, och på företagets glada hemsida kan vi nu läsa att

”alla jobbar precis som vanligt med att se till att dina pengar växer så bra som möjligt”. Lika duktigt som Bertil Villard, får man hoppas.

I Dagens Industri avslöjas att han är långt ifrån ensam om det avancerade skatteupplägget. En livsmedelsdirektör, en motorcrosstjärna och några prisbelönta reklammän har också använt metoden. Totalt rör det sig om 1,8 miljarder skattesmitna kronor. Även om det inte är jättesvårt att lista ut vilka som avses vore det journalistiskt omdömesgillt att hänga ut dem.

Bertil Villard skattesmiter samtidigt som han är ordförande i bolaget där nära fyra miljoner svenskar sparar för att få råd att leva som pensionärer. Han hånflinar både åt dem och åt AMF:s anseende och fina ord om etik och moral. Förmodligen parkerar han på handikapplatser också.

ARTIKELN HANDLAR OM