Djävulen är skötsam och bor hos mamma

KOLUMNISTER

Jag inleder med en formu­lering från min kloke vän Lars: ”Nu vet vi. Djävulen är vit, blond, blåögd, mjuk om ­kinden”.

Djävulen visar sig dess­utom heta Anders. Det gör mig om möjligt ännu mer ­illa till mods.

Verklighetens djävul ­liknar aldrig fantasiernas och skräckkulturens dia­boliske demon. Denna gång har han inte ens skägg. Han (för det är alltid en han) ­agerar under vanlighetens täckmantel. Gärnings­mannaprofilerna har ofta samma signalement. Djävulen är väl­kammad och skötsam. Djävulen är tyst­låten. Djävulen håller sig på sin kant. Djävulen bor ­hemma hos mamma och spelar World of Warcraft.

När detta skrivs har det gått snart tre dygn sedan helvetet bröt ut. Semesterdeckare och mysiga Midsomer­mord känns ­plötsligt som ett iskallt hån. Verklighetens mardröm ­skakar även oss långt från epicentrum. Vi sitter i soffan och stirrar rödögt, timma ­efter timma. Spekulationer, fakta, analyser, intervjuer, experter, vittnen, drabbade passerar revy. Liken ­ligger på stranden. Och på näthinnan.

Många talar om ­vikten av att söka de under­liggande orsakerna, ­följa trådarna tillbaka till djävu­lens barn- och ungdom för att hitta bryt­punkten, ögonblicket där det gick så snett. Att inventera ensamhetens förbannelse, de ensamma männen i skuggorna där vansinnet och vanföreställningarna frodas med ständig påförsel av näthatets för­ödande gödning.

Jag är övertygad om att det finns signaler att tolka och pusselbitar att sammanfoga för att kunna identifiera

fler potentiella djävular. Kombina­tionen av dataspel, konstgödsel, vapenintresse, hemmaboende i vuxen ålder et cetera, bör vara indika­torer när säkerhetspolisen vidgar sitt sökfält bortom the usual ­suspects.

Samtidigt: detta handlar om mer än en enskild galning. Det handlar om en ­publik arena som stegvis legiti­merat hatet mot flyktingar, invandrare, muslimer och andra som inte heter Anders. Åsikter och före­trädare som förr hölls kort är i dag vardagsmat med fritt spelrum inom ramarna för åsiktsfriheten och den digitala pissrännan.

Det finns en tydlig politisk grund till djävulen Anders bärsärkagång, och det är den historiskt etablerade visio­nen om vit makt, rasrenhet och nationalism. Det som är fundamenta inom den höger­extremism som oroväckande snabbt blir allt mindre extrem.

Den som sitter etablerad i parlament över större ­delen av Europa och numera i hela Norden. Välkammad och skötsam.

Anders Westgårdh

ARTIKELN HANDLAR OM