Lika lätt att få tag på vapen som mjölk

KOLUMNISTER

De väpnade vansinnesdåden dominerar dessa dagar. Ett år efter Utøya smäller det i Denver med ännu en massmördare som på begränsad yta dödar så många han hinner. Psykologin bakom James Holmes återstår att utreda och begripa, men efter några dygn med näsan i nyhetsflödet känner åtminstone jag en större rädsla för vapenlobbyn än för de enskilda galningarna.

James Holmes kunde ha blivit något stort. I hemstaten Kalifornien var han student inom neurovetenskap med toppbetyg, stipendium och utlagd räls mot en framtid som forskare. Förhoppningsvis kommer Holmes själv att förklara motiven till sin genomklappning.

Till dess kan man i alla fall konstatera att genomförandet hade praktiskt stöd i delstaten Colorados liberala vapenlagar.

Inom två månader inhandlade Holmes de fyra vapen som dödade tolv och sårade nära 60 biobesökare. Det skedde helt lagligt, på flera olika butiker där inköpen registrerades enligt gällande regelverk. Det var bara något krångligare än att handla mjölk.

Inga samordnade larmklockor ringde när en ung man utrustade sin privatarmé.

För åtta år sedan kunde man inte köpa automatkarbinen AR-15 i USA. Då var det, och liknande vapen, förbjudet i landet. Men sedan 2004 är det fritt fram, främst tack vare framgångsrik National rifle association, vapenlobbyn, som i hög grad tillåts sätta agendan genom att luta sig mot den amerikanska konstitutionens andra tillägg, om rätten att äga och bära vapen.

Konstitutionen och andra tillägget skrevs år 1791. Dess anhängare är stenhårda. En lokal talesman hävdade häromdagen att biografens policy bidragit till tragedins omfattning.

Om publiken tillåtits bära vapen kunde man ju ha skjutit tillbaka mot Holmes.

På andra sidan finns den växande Brady Campaign, en organisation för att motverka vapenvåld genom att ändra lagstiftningen både lokalt och nationellt.

Dom har bland annat en ranking av samtliga stater, med poäng från 0 till 100 beroende på hur restriktivt man agerar i vapenfrågan. Kalifornien ”vinner” i särklass med 81 poäng, följda av några östkuststater kring 60.

Resten är rena vilda västern, med Arizona, Alaska och Utah som absolut värst på 0 poäng. Colorado har 15.

USA har en lång väg att gå mot en balanserad och modern syn på rätten att köpa och bära mordvapen.

Varje tragedi blir förhoppningsvis ett tungt steg i rätt riktning. Snart måste även presidentkandidaterna välja sida.

1 av 2

Jag drar mitt strå till stacken

Rubriksättare och löpsedelsmakare kläcker klassiker som ryssvärme, monstersnö och extremväder. Jag drar mitt strå till stacken genom att lansera begreppet Springsteen-väder, ett lokalt fenomen som inträffar i och runt Göteborg i samband med Bruce närvaro på Ullevi. På fredag och lördag är det dags igen. Waitin’ on a sunny day …

Säg den lycka som varar evigt

Mitt i det vackraste av sommarlandskap passerar vi ett slott och den smala vägen övergår i en allé där ett bröllopspar plötsligt står mellan två träd och blir fotograferade på sin finaste dag. Fotografen kliver ut på vägen med kameran på stativ. Vi får njuta av synen i en halv minut - tills bilen framför oss börjar tuta och rivstartar demonstrativt. Hur trist kan man bli?