Den nya rikssvenskan hör hemma i Gôtteborg

KOLUMNISTER

Om tio år har göteborgskan blivit den nya rikssvenskan. Landets mest älskade dialekt kommer att talas överallt söder om Dal­älven. Alla vill heta Glenn.

Nej, fullt så långt kommer det inte att gå. Men gôtt blir det, det kan vi konstatera redan nu.

Det var konstnären Peter Hahne som satte mig på spåret.

Vi träffades på hans vernissage i Göteborg i helgen och som jag gick och njöt av hans både starka och lugnande tavlor började han prata om ordet gôtt.

Peter är uppvuxen i Arboga och bosatt i Malmö, men han säger gôtt som värsta göteborgaren.

Gôtt betyder naturligtvis gott. Bra, härligt, skönt, vackert, roligt, behagligt, underbart, fantastiskt, välsmakande och snyggt är alla synonymer till det göteborgska universalordet.

Tänk på Lasse Kronér eller Glenn Hysén så vet ni hur det låter. Men det används lika självklart av professorer som Sture Allén eller Dennis Töllborg. På hemmaplan är det närmast klasslöst.

Och på senare tid har ordet importerats till både Stockholm, Malmö och säkert även andra delar av landet.

I somras tillbringade jag en vecka i huvudstaden och gjorde både dagliga och nattliga observationer där ordet ”gôtt” förekom flitigt, såväl runt Stureplan som på Södermalm.

Ordet låg i var mans mun, från mäcklare till hipsters.

Samma sak i Malmö, vilket bekräftas av både lokalbefolkning och intresserade besökare.

Vissa diffusa spår leder mot Timbuktu och hans band, andra indicier pekar mot sportens värld.

Klart är i varje fall att det göteborgska värdeordet satt sig även i skånskan.

Göteborgska brukar oftast vinna när svenskar tillfrågas om landets mest omtyckta dialekter. Förra året blev den rent av utsedd till Sveriges sexigaste dialekt. Det är alltså inte så konstigt att många utsocknes gärna vill briljera med att säga ”gôtt”.

Många nyfrälsta användare är redan duktiga på att uttala ordet med samma käftbreda frasering som vi göteborgare.

Dock tycks det råda stor okunskap om hur ordet egentligen stavas.

Man kan nämligen inte skriva ”gött” om man menar gôtt.

Gött är en böjningsform av verbet göda, till exempel i betydelsen att ett visst djur blivit gött med en viss näring som sällan har med gott att göra.

Så, som en pedagogiskt välmenande avslutning:

Gôtt stavas med en cirkumflex över ett o, precis som ett antal andra göteborgska ord som kan vara bra att känna till, såsom brôta, bôs, lô eller kållebôsare.

Kändissafari

Gick på bokmässan tillsammans med mamma i lördags. Det var rena kändissafarin. Alla var ju där, från The Big Five (Guillou, Gardell, Mankell, Ranelid och Greider) till gamla stofiler, unga stofiler, uppkomlingar och wannabees.

Vid ett bord satt Lars Gustafsson och såg lite trött ut. Men han plitade snällt: ”Till Inger från Lars” i boken vi köpte.

Häckens knall

När detta skrivs ligger Häcken etta i allsvenskan. Sannolikheten för att laget vinner serien är väl inte jättestor, men jag lyfter ändå på hatten för Hisingens stolthet. I kväll vankas derby mot IFK Göteborg och även om mitt hjärta är Blåvitt kan jag inte låta bli att le åt tanken på Häcken som svenska mästare. Det vore som Buster i verkligheten.

ARTIKELN HANDLAR OM