Apparna som kan förändra världen

KOLUMNISTER

Apple är fantastiska. Under snart 25 år har dom förändrat, förbättrat och berikat både min vardag och mitt arbetsliv. I veckan som gick var det dags igen. En ny produkt presenterades inför en hänförd världspress.

Älskling, dom krympte iPaden! Nyheten reducerade det ­mesta annat till notiser. Så visst, Apple är fortfarande fantastiska. Dom har revolutionerat hur vi kommunicerar.

Men tänk om dom kunde förändra världen också? På riktigt.­

För vårt största problem är inte att vi lider av för stora iPads. Jordens största problem är klimathot, ohälsa, finanskris, fattigdom, svält, ojämlikhet, ­rasism, religionskrig och liknande enorma utmaningar som inte kan lösas­ med aldrig så många appar.

Eller? Tänk om snillena på Apple fick lägga all sin innovationskraft och fantasi på att lösa de stora världsproblemen. Tänk om framtidens nyheter­ blev dessa:

The iQ Booster – en intelligens­förstärkare som kan riktas mot människor och genom digital dumhets­reduktion höja deras intelligenskvot. Kan till exempel användas mot Ulf Brunnberg, svenska Hollywoodfruar eller folk som tror att Sverigedemokraterna blivit mindre onda för att dom köpt kostymer och kammat lugg.

iFixer – en magisk medicinapp som verkar genom att man håller sin smartphone mot den del av kroppen där man har ont, varvid friskhet uppstår.

iHeart – en empatiregulator som trådlöst och automatiskt påverkar människor som saknar eller har förlorat sin medkänsla. Kan till exempel användas mot hjärtlösa personer som låter andra bli överkörda på tågräls och i stället stjäl deras tillhörigheter, eller mot svenska Hollywoodfruar.

Peacemaker – en manick som sänder ut signaler som får uppeldade galningar att lugna ner sig och skämmas över hur dumt dom beter sig. Funkar lika bra vid fotbollsmatcher som i Mellanöstern, men kan även ha en positiv inverkan en vanlig lördags­kväll i Sverige.

Wealthbuilder – en ackumulator­app som med ett knapptryck fördubblar dina ekonomiska tillgångar. Kan dock endast användas en enda gång och aldrig mer.

Faith No More – en applikation som dämpar överdriven religiös tro inom en radie på upp till en mil. ­Genom att ersätta alltför hög halt av upplevd utvaldhet och religiös förvirring med vanligt sunt förnuft kan FNM-appen på sikt bidra till en värld där gudstro ersätts av människotro och där helgedomar byggs om till allt från dagis till nattklubbar.

Billigt är inte bra

Ska vi ha dåligt samvete för att vi handlar på H&M? Ja, det tycker jag nog. ­Åtminstone de av oss som egentligen har råd att handla där det inte är uppenbart att en förlorare på andra sidan jorden tjänar tre kronor i timman på att sy en kavaj som säljs för 149 kronor i Sverige. Vi har ett osunt förhållande till kläder. Vi okynnes­shoppar.

För mycket av allt

”Något för alla” är ett av de sämsta erbjudanden man kan drabbas av, och den ­nationalpompösa invigningen av Solnas nya arena är inget undantag. Det var rekviem och jojk och vildvittror och drängar och raggare och hårdrock och Sven-Ingvars och Tomas Ledin och Kalle Moraeus och tusen dansare och en miljon körsångare och arenan borde heta ­Mellanmjölk Arena.