Sätt Skugge på avbytarbänken

KOLUMNISTER

Linda Skugge - denna notoriska åsiktsgigant - ondgjorde sig över det stundande fotbolls-VM i Tyskland. Jag brukar inte tillmäta skrönikörskan Skugge något större intresse men den här gången var hon ett rungande stolpskott. Jämo Claes Borgström ville härförleden att Zlatan, Ljungberg och de andra svenska fotbollsstjärnorna skulle bojkotta VM för att signalera avskyn gentemot kvinnohandeln. Skugge hängde på. I debatten buntades sedan sexköp snabbt ihop med människorov, slavhandel och till och med massvåldtäkt. Både Borgström och Skugge förde tesen att fotbollsspelarna inte tar sitt ansvar för den prostitution som de indirekt orsakar.

"Fotbollsdivorna" kunde "sätta sig ner på planen och vägra spela tills horhusen stängdes och tjejerna togs om hand på ett bra sätt", skrev Skugge.

På så vis skulle man förhindra "busslasterna med tjejer som kommer smugglas in under VM för att jobba som horor".

Så förfärligt. Busslaster med "tjejer som tvingas hora för att inte bli misshandlade". Ser det verkligen ut så i Tyskland? Och varför gör man i så fall ingenting åt det? Jag dammade av skoltyskan och läste på nätet: Prostitution är alltså tillåtet i Tyskland, men kvinnohandeln anses lika vedervärdigt som här. Kanske är det svårt för svenska öron att höra skillnaden, särskilt om man

utgår ifrån att ingen vill sälja sig frivilligt. Men så länge det finns människor som kan tänka sig att ha sex med främlingar gratis - vilket händer efter krogen varje helg - så finns det de som inte har något emot att också ta betalt.

Och nog bryr man sig i Tyskland: "Abpfiff - Schluss mit Zwangsprostitution", blås av - stoppa tvångsprostitutionen, är en kampanj som pågått i över en månad nu. Bakom står Der Deutsche Frauenrat, alltså det stora kvinnoförbundet med elva miljoner medlemmar, fackförbunden (observera att fackjätten Verdi med 2,4 miljoner medlemmar även organiserar prostituerade) och hela det tyska fotbollsförbundet. Bättre än att sitta och sura på en bollplan.

Frågan är snarare vad vi gör åt kvinnohandeln i Sverige. Att större sportevenemang ökar sexhandeln är klassiskt.

På 90-talet var horstråken i Malmö trafiktätast efter Jägersrokvällarna. Herrarna vann ett par tusen på hästar, gjorde av med vinsten i någons famn och påstod hemma att de haft otur i spel. Nu har prostitutionen flyttat inomhus och ut på nätet men absolut inte försvunnit. Om den frivilliga sexhandeln inte syns, hur ska den hemska, tveklöst påtvingade, kunna stoppas?

"Hur kan man vilja jobba när man vet att en massa tjejer tvingas sälja sex alldeles i närheten", utropade Skugge. Inte tror hon väl att hon är förskonad här hemma? Ett par klick på nätet och jag hittar flera sexsäljare bara ett stenkast från hennes radhus i Sollentuna. Jag kan inte utläsa ur deras annonser om de verkligen vill eller om de tvingas, men sex säljer de. Följdriktigt borde Skugge slå ihop datorn och vägra jobba tills sexhandeln upphör.

Hur långt ska idrottsmännens ansvar sträcka sig? Varför stanna vid prostitution? Spelarna borde sätta sig ner på planen i Japan i protest mot valjakten, i Ryssland för att stoppa det brutala kriget i Tjetjenien, i östländerna för miljöförstöringen, i Egypten mot diktaturen, i Norge mot säljakten. Fotbollsvägra här hemma för de apatiska flyktingbarnen. Och för utfiskningen av torsken i Östersjön. Som om fotbollsspelarna ska ta ett större ansvar än politikerna.

Och hur tar man "på ett bra sätt" hand om tjejer som råkat ut för kvinnohandeln, enligt Skugge? Skickar tillbaka dem till sina respektive hemländer med vändande buss, eller ger dem uppehållstillstånd och arbete? Vad ska de sysselsätta sig med? Baka Linda Skugges blåbärspajer? Klippa gräsmattan? Städa hennes hem och snyta ungarna?

Linda Skugge verkar i ett tungt forum men har en åsiktsschizofreni som är fascinerande. Snart utropar hon väl prostitution till ett regelrätt yrke. Eller skriver en krönika om det sköna med trafficking.

Skugge reducerar viktiga frågor till billigt effektsökeri. "Det skulle kunna vara er dotter som suger kuk på fulla fotbollsfans mot betalning, snälla bry er!" Oj, vilket djupsinnigt resonemang. Abpfiff! Sätt henne på avbytarbänken.

Anna Ekelund

ARTIKELN HANDLAR OM