Det gäller att tänka på procenten

KOLUMNISTER

Det gäller att tänka på procenten. För att kunna handla klokt på kredit gäller det att du klarar av procenträkning. Gör du inte det är du tyvärr i gott sällskap. Det visar flera undersökningar.

Danske Bank undersökte för några år sedan kunskapen hos tonårsföräldrar i ett antal länder. Två av tio föräldrar klarade inte ens att besvara frågan ”Vad är ränta?”. Det rätta svaret var ”Ränta är priset för att låna pengar”. Skrämmande nog var det bara fyra av tio 18-19-åringar som svarade rätt.

Nästa fråga var lite svårare. Vem av tre personer lånar billigast?

1. A lånar 300 pund i en affär med en årlig ränta på 8 procent och 10 pund i uppläggningsavgift. Lånet betalas tillbaka efter 14 dagar.

2. B lånar 300 pund av en vän och betalar tillbaka 320 pund efter 14 dagar.

3. C lånar 300 pund i banken på lönekrediten. Den årliga räntan är 10 procent. Lånet betalas tillbaka efter 14 dagar.

Sex av tio svenska tonårsföräldrar svarade rätt, nr 3. Bland tonåringarna var det fyra av tio. På frågan vad som menas med begreppet ”effektiv ränta” var det bara två av tre svenska tonårsföräldrar som prickade för det rätta alternativet ” Räntan på lånet och alla andra kostnader som är förknippade med lånet”. Bara en av fyra tonåringar klarade denna fråga.

Ändå är det ”effektiv ränta” som du ska jämföra när vi måste låna och väljer bland olika alternativ. Ett slags kilopris på lån.

Även Finansinspektionen har testat våra räntekunskaper. Och det tycks vara nästa lika svårt när det gäller sparräntor. Ett exempel: Anta att du har 200 kronor på ett sparkonto. Räntan är 10 procent om året och sätts in på samma konto. Hur mycket har du på kontot efter två år?

Hälften svarade fel. En tredjedel svarade rätt (242 kronor) och resten avstod från att svara.

I ett annat exempel handlade det om att dela på en stor vinst.

Fem personer vinner ett lotteri och ska dela på vinsten. Om vinsten de ska dela på är 2 miljoner, hur mycket får var och en?

En av fem svarade fel på den frågan. (Klarar du inte frågan bör du nog avstå från att spela på lotteri tillsammans med andra.)

I dag måste en långivare ange den effektiva räntan. Men frågan är vilken nytta den gör om hälften inte förstår den. Ett alternativ kunde vara att man dessutom angav den totala kostnaden för att låna 1 000 kronor ett eller fem år. I dag skrivs det ofta ut hur stor ditt månadsbelopp att betala blir. Men det står inte lika tydligt hur många månader du ska betala. Ett enkelt sätt att bli medveten om hur dyrt det kan bli att handla på kredit vore att det, förutom den effektiva räntan, även angavs den totala kostnaden i kronor innan lånet är betalat. Då skulle vi se att prylen som bara kostar ett par hundralappar i månaden kan ha kostat flera tiotals tusen innan den är betald.

Så glöm inte att ställa dig frågan när du handlar något på kredit – hur mycket kommer jag att betala totalt?

Annika Creutzer