Dags för 35-åringarna att göra uppror

Creutzer: "Vi måste räkna med att arbeta längre"

KOLUMNISTER

När ska 35-åringarna göra uppror?

Om vi vill fortsätta att gå i pension vid 65 år eller tidigare så finns inget annat alternativ än att höja skatten för alla som arbetar i dag.

Annika Creutzer.

Pensionsmyndigheten har presenterat nya siffror över hur gamla vi förväntas bli. Vi blir allt äldre och den senaste prognosen visar att vi alla förväntas bli några månader äldre än i prognosen som gjordes för ett år sedan. För den som är född 1995 väntas den förväntade livslängden vara 2 år mer än vid förra mätningen. Vill 95:an ha samma pension som i tidigare prognos (förra årets orangea kuvert) så måsten hen arbeta ett halvår längre.

Det är glädjande att vi är så friska att åldrandet fördröjs. Professor emerita Bodil Jönsson, som skrivit "Tio tankar om tid" och många andra läsvärda böcker, visar att vi rent fysiskt har blivit 10 år yngre på en generation. Dagens 75-åringar har en fysik som deras föräldrar hade vid 65 års ålder. Jag har lyssnat till henne några gånger när hon talat om hur vi bör fundera över vad vi vill göra med denna långa ålderdom då de allra flesta är friska och starka under de allra flesta åren.

En sak är säker. Ska vi fortsätt att gå i pension vid 65 års ålder, vilket i praktiken i dag är 63,5 år, så måste vi betala in mer pengar till pensionerna eller räkna med att ha mycket mindre i pension.

Lyssnar vi till pensionärsorganisationerna så går det senare alternativet bort. Då återstår att vi betalar in mer till pensionen under åren då vi arbetar. Med andra ord en hårdare beskattning (även om det kallas pensionsavgift).

Den frågan borde vi ställa till alla i 35-årsåldern som försöker få tillvaron att gå ihop. Som först hade det svårt att få jobb, därefter försöker hitta en position på arbetsmarknaden samtidigt som de får barn, lånar till bostad och har en tillvaro fylld av krav på alla olika håll. Samtidigt ser de hur deras föräldrar har det lugnt och ekonomiskt tryggt. Nu hårdrar jag det, visst finns det pensionärer som har det ekonomiskt tufft men de utgör inte majoriteten.

Det är nog så att vi måste räkna med att arbeta längre. Och Pensionsmyndighetens beräkningar visar att även om vi gör det så får vi i genomsnitt fler år som pensionärer än tidigare årskullar.

Kanske har danskarna hittat modellen. Det går stegvis över till ett pensionssystem som innebär att du beräknas vara pensionär i 19 år och 1 månad. I god tid innan pensionen närmar sig får du och alla i din årskull besked om vid vilken ålder din pensionsålder blir om du ska ha denna förväntade livlängd.

Men fortsätter vi att drömma om att leva 20-30 år som pensionärer så blir det tufft för alla som yrkesarbetar. Så jag säger som Bodil Jönsson sa under sitt föredrag – När ska 35-åringarna göra uppror?

Annika Creutzer