Se upp för falska rådgivare

Annika Creutzer: Så hanterar du dem

Foto: COLOURBOX
När orangea kuvertet skickas ut ringer de falska rådgivarna upp och utger sig för att representera Pensionsmyndigheten eller Min Pension.
KOLUMNISTER

De falska rådgivarna dyker upp som mögel på gammalt bröd.

Nu när orangea kuvertet skickas ut ringer de upp dig och utger sig för att representera Pensionsmyndigheten eller Min Pension.

Det finns bara ett sätt att hantera dem – lägg på luren direkt.

Pensionsmyndigheten ansvarar för vår allmänna pension och skickar ut det orangea kuvertet som berättar hur mycket vi väntas få i inkomstpension och premiepension. Min Pension har sajten minpension.se där du kan få en samlad bild av den totala framtida pensionen, inklusive din tjänstepension och privat pensionssparande. I dag täcker minpension 99 procent av allt pensionssparande. Varken Pensionsmyndigheten eller Min Pension ringer upp människor och erbjuder rådgivning. Du kan alltså kallt räkna med att du är utsatt för ett försök till renomésnylt eller i värsta fall ett bedrägeriförsök.

Avsluta samtalet direkt och gå inte i väg på något rådgivningsmöte och lämna framför allt inte ifrån dig några inloggningsuppgifter!

Skulle du ändå gå till ett rådgivningsmöte kan du förvänta dig att få höra hur bra det blir om du tömmer dina pensionskonton så snabbt som möjligt och placerar i diverse produkter, ofta kapitalförsäkringar med säte i andra länder. Det troliga är att dina pengar inte alls kommer att växa särskilt bra i dessa placeringar och att du dessutom riskerar att få en riktigt usel pension. Du kan också få höra hur du ska ta ”det döda kapitalet” ligger i din avbetalde villa och placera dessa pengar

så att ”de kan växa”. Men det enda som brukar växa är den provision som rådgivaren (säljaren) får för produkterna. Är det fråga om riktigt svindleri försvinner raskt dina pengar till något konto utomlands och du ser dem aldrig mer.

Det finns också mer seriösa rådgivare som valt namn som liknar Pensionsmyndigheten eller Min Pension. Valet av namn har givetvis syftet att du ska sänka garden och tro att det är någon officiell aktör som kontaktar dig. Även här krävs vaksamhet även om du inte riskerar att bli lurad på samma sätt.

Det har under de senaste åren dykt upp en lång rad så kallade ppm-rådgivare som vill hjälpa dig att placera din premiepension. Många är kunniga och duktiga men det är ändå frågan om det lönar sig att betala så mycket som 500 kronor om året och om de i längden kan ge dig en värdeutveckling som täcker dessa kostnader.

ANNIKA CREUTZER