Han var absurdisten i den svenska politiken

KOLUMNISTER

I nästa vecka, den 13 juni, skulle Tage Erlander ha fyllt hundra år. Han var statsminister längst av alla, i 23 år från 1946.

Han åstadkom mycket men en sida är mindre känd: hans absurda skämtlynne.

Jag kände både Erlander och Palme men jag kom Erlander mycket närmare. Vem kom nära Palme?

Erlander var i Lund hela 20-talet. Han stod för lundaradikalismen, motståndet mot högern, "de nationella", Karl XII-dyrkare och nazianstuckna. Mindre känt är arvet från Falstaff, fakir.

Denne egenartade humorist, som hette Axel Wallengren, var journalist och socialdemokrat på 1890-talet. Han var korrespondent i Berlin för Svenska Dagbladet under en period då Bismarck hade kriminaliserat socialdemokratiska partiet.

Falstaff, fakirs mest kända bok är nog "Envar sin egen professor" och hans absurda skämtlynne tillhör traditionen i Lund.

Det går en linje från Falstaff, fakir via Tage Erlander till Hasse Alfredson.

En gång åt jag lunch med Erlander på restaurangen La Ronde vid Västerlånggatan. Det tog tid innan vi blev serverade och Erlander ropade då, till min förskräckelse, ett citat från Falstaff, fakir:

- Hovmästaren! En liter brännvin, men fort, ty jag är alkoholist!

Kanske var det bara vi två i lokalen som visste att det var en replik från Falstaff, fakir. Sådant skulle väl komma ut i dag, med gravallvarliga kommentarer.

Erlander kunde bli oerhört sprallig. Jag minns från en supé efter Bokens dag i Malmö att Erlander berättade om sin kommentar då Chrusjtjov avgick.

Chrusjtjov hade besökt Sverige sommaren 1964. De åt middag i Karlstad, sedan de hälsat på i Erlanders födelseby Ransäter. I sitt tal till Chrusjtjov (som kunde vara likadan) utnämnde Erlander absurt nog sin gäst till vad han kallade "amiral över Värmlands förenade flottor".

I oktober var Erlander inbjuden till Värmlands studentnation i Uppsala. I sitt tacktal till kuratorn berättade han om utnämningen av Chrusjtjov och sa att han härmed avsatte Chrusjtjov och i stället utsåg kuratorn i nationen till "amiral över Värmlands förenade flottor".

En stund senare tassade en kypare in och viskade att det var telefon till "Ers excellens" (som man sa på den tiden). En attaché på UD meddelade statsministern att Chrusjtjov hade avgått. Erlander påstod att det i UD:s akt i ärendet finns en anteckning där det står att han sa:

- Det var en jäkel att vara lättstött.

Erlander var pessimist och skeptiker med mångtydig humor, typiskt för intellektuella från Lund. Han sa ofta att nu går allt åt skogen, vi förlorar nästa val, jag måste avgå.

Ingvar Carlsson berättade en gång för mig att han kom till statsrådsberedningen en morgon när partiets opinionssiffror hade stigit. Fast Erlanders så kallade pojkar kände honom väl blev de ändå överraskade över att Erlander verkade djupt nerstämd.

- Hur ska det här gå, med dessa siffor? mumlade han.

Men så sken han upp:

- I nästa vecka ska flera statsråd ut och tala i landet. Då går nog siffrorna ner igen.

En gång när Erlander var gäst vid brittiska arbetarpartiets kongress hade dess ledare Harold Wilson just tillträtt med ytterst svag majoritet och hans regering kunde falla när som helst.

Erlander höll ett tal och sa bland annat att det är svårt att vara regeringschef i början.

- Men efter de första 20 åren går det rätt bra.

Den tusenhövdade publiken exploderade i ett fantastiskt gapskratt. I England har politiker humor.

Det var inte förrän under senare år som Erlander släppte loss även offentligt. Det skedde första gången i Hylands hörna när han berättade om prästen i Värmland som varit ute och jagat och glömt hänga av geväret.

Plötsligt, när prästen stod i predikstolen, small ett skott av. Han försökte kränga av geväret, då en man i församlingen reste sig upp och ropade:

- Huk er kärringar och gubbar för nu ladder han öm!

Tage Erlander är absurdisten i svensk politik.