Cykelbane- fascister kan bana väg för en Le Pen

KOLUMNISTER

F

örra veckan gick jag med i ett demonstrationståg i Paris. Det startade vid Bastiljen och tågade norrut i protest mot fascisten Jean-Marie Le Pen. På Place de la République stängdes vi in av kravallpolis med tårgas och bepansrade fordon i flera led. När grabbarna drog upp halsdukarna för ansiktet, tårgasen började sticka och flaskorna hagla drog vi oss diskret tillbaka.

Protesterna fortsatte hela veckan. I lördags demonstrerade 350 000 fransmän i Paris och andra städer mot högerextremisten.

Samma dag skrev journalisten och författaren Bim Clinell en jättebra artikel om Le Pen på debattsidan här i Aftonbladet. Hon beskrev mekanismerna kring fascistens framfart, hans ambitioner, de politiska motståndarnas misstag - och hur förändringarna i vårt eget samhälle bäddar för möjligheterna att en liknande figur får makt i Sverige.

Jean-Marie Le Pen är mest känd som rasist. Han vill avbryta Frankrikes medlemskap i EU, ge "äkta" fransmän förtur till både jobb och kommunal service, slänga ut invandrarna. Han vurmar för Det Eviga Frankrike, ett nostalgiskt bakåtsträvande där allt ska vara som det alltid har varit.

Men han har andra förslag också. Bim Clinell jämförde honom med Hitler i sin artikel, visade på hur lika deras argument är.

Det är inte bara presumtiva diktatorer som har de här åsikterna, naturligtvis. Det finns hobbyfascister i varje buske.

I samma tidning som Bim Clinells artikel fanns en bild med några män framför en liten pöl i södra Stockholm. Männen protesterade mot planer på nya bostäder nära innerstan och sa: Rör inte vår sjö. Bygg gärna hus, sa de, men inte här.

Var har jag hört det här förut?

Ni kan väl bo någon annanstans, inte här där vi bor. Det är så trångt här. Vi vill ha det som vi alltid har haft det. Hit är ni inte välkomna.

Männen krävde en "Ekopark Syd", d v s att ytterligare ett gigantiskt markområde strax utanför Stockholms innerstad ska bebos av sjöfåglar och smågnagare i stället för människor.

Jag blir så otroligt trött på alla dessa naturfascister som inte orkar höja blicken över sin egen lokala skogsdunge. Se er omkring! Ta tåget norrut! Det gjorde jag i lördags, och i 150 mil såg jag inget annat än granskog. Sedan övergick landskapet i björk och dvärgbjörk, och där jag befinner mig nu, vid Torne träsk på gränsen till Norge, finns knappt ens det.

Det som finns här är däremot en himla massa plats. Och miljöpartiets ledning som sitter i skidbackarna och diskuterar cykelbanor i Göteborg. Beware, Göteborg, om de lyckas pressa in fler cykelbanor hos er också så sitter ni snart i samma trafikkaos som vi 08:or gör.

Jag tycker Stockholm är en rätt okey stad. Att saker inte fungerar är enbart resultaten av dåliga eller frånvarande politiska beslut. Det byggs ingenting, varken hus, skolor eller vägar, vilket naturligtvis är huvudanledningen till att det snart inte går att bo här.

Det är inte klokt, men Paris är i dag en betydligt smidigare stad än Stockholm. En fyrarummare i centrala Paris, med utsikt över floden Seine, kostar mindre än motsvarande lägenhet i Stockholm. Under fem dagar i Paris satt jag inte i en enda bilkö, men det första som drabbade mig när jag kom hem var naturligtvis Klarastrandsleden och dess totala stiltje. En lördagseftermiddag!!!

Väl hemkommen noterade jag i en tidning att jag tilldelats någon sorts medalj av Stockholm stads symbol, Sankt Erik. Varför vet jag inte.

Inbjudan att hämta medaljen, samt möjligen någon form av motivering, hade skickats till en annan Lisa Marklund. Hon var vänlig nog att ringa och berätta det.

Men misstaget är fullt begripligt.

Den andra Lisa Marklund fanns i folkbokföringens register, men det gör inte jag. Och som situationen ser ut i Stockholm i dag så är det ganska osannolikt att två stycken Liza Marklund skulle ha lyckats skaffa sig någonstans att bo.

Att det ser ut så här är förstås trist för dem som vill bo här och inte får, men vet ni vilken den största faran är?

Jo, att cykelbanefascisternas inkompetens banar väg för den äkta varan.

En riktig 08:Le Pen.

Liza Marklund

ARTIKELN HANDLAR OM