Jarl idealet - en kille på språng

KOLUMNISTER

Jarl Alfredius är uppe och går i Aktuellt-studion. Vi ska känna att han är en pigg och aktiv kille. På språng, mitt i världshändelserna. Själv ligger jag i soffan framför teven och gäspar, med blytunga armar och ben. Undrar om jag borde skämmas.

Svensken har blivit lat, blir jag ideligen påmind om.

Undrar när det hände. Måste ha varit efter Rosas tid.

"Det var roligt med arbete då", sa 96-åriga Rosa i en film jag såg förra veckan. Den duktige fotografen Bengt Jägerskog filmade Rosa och hennes bror Hugo under tio år och jag är förhäxad där jag ligger under min rutiga mysfilt. Maken till strävsamt par. Ingen el hade de, inget rinnande vatten. Tystnad och arbete, arbete, arbete.

Det är meningen att vi ska beundra Rosas förnöjsamhet. Hon berättar om sitt liv. Ofta har hon suttit på en stol och glott ut genom köksfönstret. Hon har arbetat. "Det var roligt." Skinande lycklig skurar hon en trasmatta i trädgården.

Där ligger man i lä.

Svensken är lat, det läste jag i Dagens Nyheter i veckan. "På individnivå handlar det om en förändring av dagens attityd att det är i sin ordning att sjukskriva sig fast man inte är sjuk." Så skriver Sören Gyll och Michael Treschow.

Bara så där, som ett faktum. Jag läste hela drapan, på jakt efter en källa som kunde vederlägga och precisera detta intressanta påstående: att vi är lata fuskare.

Det fanns ingen.

I Sörens och Michaels värld är inte utmattning skäl för vila, en urlakad männi-ska är inte sjuk. Vilket är inte bara hjärtlöst utan okunnigt. De missade uppenbarligen Lena Mellins analys som ändå täckte Aftonbladets förstasida 7 augusti: "Kvinnor behöver ett roligare liv".

Den mest spännande analys jag läst på länge.

Ett tungt vägande skäl till de ökande sjukskrivningarna är att kvinnors liv är för jobbiga. Äldre män blir piggare, yngre kvinnor blir tröttare. Kvinnor behöver lägre krav, tryggare anställningsformer och mer inflytande på jobbet.

De behöver ett roligare liv.

Göran Persson sa ingenting om kul på jobbet i sin regeringsförklaring. Han sa att antalet sjukdagar ska halveras inom sex år. Om några år ska antalet socialbidragstagare minskas med hälften. Nu ska det vara slutslöat, antar jag.

Jarl är vårt ideal, det är en kille som står på benen.

Och Rosa, den förnöjsamma.

Hon var mycket söt, kortväxt och krum. Djupt kristen. Levde sitt liv i harmoniskt sällskap med sin bror Hugo. Hon krävde ingen ekonomisk tillväxt, inte ens vatten i kranen.

Hon var förnöjsam. För nöjsam, om ni frågar mig. Men hon tyckte det var roligt med arbete. Roligt! Hon skurade sina trasmattor och prisade Gud. Men det var länge sedan. Det är bara att böja sig inför faktum: Rosa är död. Hon finns inte mer.