Rosengrens avgång inte mitt fel – den här gången

KOLUMNISTER

Så har Björn Rosengren avgått igen, denna gång från posten som näringsminister. Sist han avgick var han ju ordförande i TCO. Varför han egentligen väljer att lämna regeringen spekuleras det vilt om, men ingen utomstående kan ju faktiskt med säkerhet veta varför.

En sak är emellertid helt klar:

Den här gången är det inte mitt fel.

Förra gången Björn Rosengren avgick var den 20 juli 1994. Det vedertagna skälet kan knappast ha undgått någon: att han besökt den ökända strippklubben Tabu.

Fast egentligen är det inte riktigt sant.

Rosengren avgick för att han slingrade sig, ljög – och blev avslöjad av medierna.

På presskonferensen då beskedet levererades gjorde tjänstemännen på förbundet ingen hemlighet av vems fel alltsammans var.

– Begriper du vad du har ställt till med?! vrålade TCO:s dåvarande informationschef i ansiktet på mig.

Det var jag som hittade limousinkvittot som visade att Rosengren inte talade sanning om sitt besök (han hävdade ju bestämt att han åkt taxi till Tabu och blivit inlurad på klubben av just taxichauffören).

Historien om Björn Rosengrens Tabubesök satte igång en sanslös ryktesspridning som gick över hela världen under sommaren och hösten 1994. Ett av de mest spridda sa att också Göran Persson, då påtänkt som finansminister i en framtida socialdemokratisk regering, skulle ha varit med på porrklubben. Ryktet blev så ihärdigt att det brittiska marknadsanalysföretaget I.D.E.A., tre dagar före valet 1994, via nyhetsbyrån Reuters datanät dementerade att den svenska pressen skulle publicera uppgifterna.

Telegrammet gjorde att den svenska kronan stärktes och räntorna föll.

Ett halvår senare, den 28 februari 1995, publicerade Svenska Dagbladet en stor genomgång kring vad som föranlett ryktet om Persson på porrklubb. De kom fram till att fröet fanns i en artikel som jag skrev i Expressen den 14 juli 1994. I en genomgång av Rosengrens limousinåkande nämnde jag att hans familj, vänner och den socialdemokratiska partitoppen också åkte omkring på TCO-medlemmarnas bekostnad. Som exempel nämnde jag att en ”Persson” kvällen före Tabubesöket åkt limousin från Rosengrens bostad till en adress på Agnegatan i Stockholm. Där bodde, vid den tidpunkten, just Göran Persson.

Efteråt spekulerade man vilt i mina syften kring den här uppgiften. Pengar? Politiska motiv? Börsspekulation?

Nu ska jag berätta: jag bodde då i porten bredvid Göran Persson. Om jag inte vetat exakt var Persson bodde hade hans limousinkvitto inte sagt mig något, och jag hade inte nämnt åkturen. Mitt enda skäl till publiceringen var att uppgiften var relevant i sitt sammanhang, så nu behöver ingen fundera mera över det.

Fast nu har ryktesspridarna andra grejer att skvallra om. Är det sant att Rosengren avgick för att få tid för sin nya kvinna? Blev han sur för att han petades från superdepartementet – om han nu petades alls? Eller var det Telia-affären? Det olycksaliga uttalandet om Norge? Bredbandsfloppen?

En sak kan vi i alla fall slå fast:

Det är inte jag som är hans nya kärlek.

Det verkar vansinnigt att påpeka det, men under vintern och våren 2001 var det ryktet etta på skvallertoppen. Under flera månaders tid visste ”alla” att vi hade ihop det. Jag fick massvis av journalistfrågor om min affär med näringsministern, vilken jag naturligtvis inte har något att säga om eftersom den inte existerade.

Nu vet ju alla att Rosengrens nya kärlek heter Helena Segnestam, en blond kvinna från Luleå som gått samma utbildning som jag och jobbar som journalist och skribent. Alla dessa bombsäkra källor som sett oss på stan tillsammans tog alltså fel.

Det ironiska är att jag genom hela ryktesstormen visste exakt hur saker egentligen förhöll sig, vem han faktiskt hade ihop det med.

Men jag sa inget, för jag tyckte ingen hade med det att göra.

Och till sist kan vi bara vara riktigt säkra på en enda sak:

De som verkligen vet varför Björn Rosengren lämnar regeringen kommer inte heller att snacka.

Liza Marklund

ARTIKELN HANDLAR OM