Ung kvinna sökes av blaserad livskonstnär

KOLUMNISTER

Knappfobi, har ni stött på det? Skulle inte tro det. Jag har bara hört talas om en enda svensk kvinna med knappfobi. Många experter har studerat henne. Ett ovanligt och fascinerande fall. Hon kommer med största säkerhet inte att tillfriskna.

Varför skulle hon?

Den jag egentligen tänker på är Ulf Lundell och vad han egentligen menar med det han säger. Han säger att han skulle vilja träffa en ny kvinna och få ett lite roligare liv. Inget konstigt med det. Vem vill inte det? Men fortfarande känner jag mig lite intresserad av hur Ulf Lundell mår, det är konstigt.

Kanske ser han lite lurvig och raggig ut numera men när han öppnade munnen kände jag igen honom precis. Det var i Aktuellt. Man kunde inte missta sig. De där babyblå ögonen som två lampor. Han är fortfarande den luttrade livskonstnären som genomskådat? tja, allt.

Djupingen med det blaserade skrattet. Jag tror man kan säga blaserad (”svår att roa på grund av övermättnad”) Ett trött och släpigt skratt åt människans dårskap. Blaserad, alltså. Det är lite snällare än nedlåtande. Så kör till för blaserad.

Och nu till saken.

I flera intervjuer säger han nu att han tänker på en ny kvinna. En kvinna som ska liva upp honom. Som ska kliva in i hans långa inrutade arbetsdagar i lägenheten och kicka i gång honom.

En ny kärlek är lösningen, menar han. ”För där får man allt: gratis energi, gratis motivation, gratis riktning.” (intervju i Svenska Dagbladet den 2 oktober)

Jag undrar vem det blir.

Någon kommer att anta utmaningen. Det är klart. Många kvinnor vill ha en 52-årig man, singel sedan tre år. Som uppfostrat tre tonåringar på egen hand. Det ger honom en särskild resning som man, tycker jag.

Jag tror dessutom att vi ska vara tacksamma över Ulf Lundells tungsinne. Det kan komma ganska vackra texter ur det. Det finns kvinnor som tycker det är spännande att höra en man säga saker i stil med ”jag vet hur man fyller ett liv med arbete, hur man flyr, kanske borde jag i stället ta reda på hur det är att leva”.

Vem vill inte älska, och älskas?

Men jag har aldrig hört en 50-årig kvinna önska sig en pigg ung man i upplivningssyfte. Inte en tärande ung man, utan en närande. Finns sådana? Kanske skaffar hon i stället en ung hund. Inte alls samma sak.

Det är en yngre kvinna Ulf Lundell talar om. Utgår jag ifrån. Som ska ge hans liv ”motivation och energi”. Som ska dra tungsinnet från honom. Det kan gå.

Man vet aldrig.

Men jag finner det lika troligt som att kvinnan med knappfobi kommer att tillfriskna. Hon är omhuldad och synliggjord. När en terapeut misslyckats står nya i kö för att ta vid. Varför skulle hon vilja må bra och vara glad? När hon kan få känna sig intressant.

Kerstin Weigl