Vissa nederlag kan man inte bortförklara

KOLUMNISTER

Bortförklaringar vid stora nederlag är vanliga och de har ett gemensamt; de går ut på att man ska slippa tala om de verkliga orsakerna till att man förlorat. Det ligger aldrig något i bortförklaringar utan det är fråga som skitprat som ska dölja fakta som sparkar eller generar.

Förr när svenska grabbar inte kunde hävda sig internationellt i någon idrottsgren kunde man, om nederlaget var uppseendeväckande, skylla fiaskon på dålig mat och trista hotellrum.

När sossarna förlorade regeringsmakten 1991 och dåvarande moderatledaren Carl Bildt - honom minns ni väl? - blev statsminister sökte förlorarna förklara bort det med högervinden. Det var högervinden som hind-rat sossarna att nå ut med budskap och vinna förnyat förtroende.

Men hallå, ropade kritikerna, en vind börjar väl inte blåsa utan anledning? Högervindar uppstår som regel därför att det finns sakliga, politiska eller meteorologiska skäl att blåsa hårt och kallt från höger.

Betecknande är också att borgarna skyllt alla sina valnederlag 1994, 1998 och 2002 på att LO ekonomiskt stött sossarnas valkampanjer. Det har inte fallit dem in att väljarna kan ha vänt dem ryggen för att de misstrott den borgerliga politiken. För självrannsakan har det inte funnits utrymme.

Nu har en amerikansk stridsvagn öppnat eld mot ett hotell i Bagdad och dödat två journalister. USA hävdar att de sköt för att besvara eld från hotellet men ingen som var på plats tror på det.

Det är en bortförklaring, till på köpet en dålig bortförklaring. Tidigare samma dag dog en av al-Jaziras reportrar när tv-bolagets kontor träffades av tre amerikanska robotar.

Det är uppenbart att de amerikanska soldaterna skjuter först och, möjligen, tänker sedan.

Jag hoppas kriget snart är slut, så att amerikaner och britter får tid att stanna upp och fundera över vad de håller på med - och tid att leta rätt på alla de där massförstörelsevapnen som påstods vara orsaken till att de invaderade Irak.

Ericsson, Sveriges viktigaste företag, har hamnat i kris, gjort mångmiljardförluster och ställt tusentals människor på gatan utan arbete.

Ansvariga i styrelse och ledning har kört med konjunkturen som bortförklaring utan att låtsas om att konkurrenten Nokia klarat påfrestningarna avsevärt bättre på alla plan.

Inte tillstymmelse till självkritik när allt gick snett, bara bortförklaringar, blå dunster. De vill inte eller vågar inte erkänna vad som varit största felet, att de styrande grabbarna varit maktfullkomliga, sig själva nog, och därför inte i tid anpassat sig till nya villkor och förutsättningar.

Ericssons nye vd Carl-Henrik Svanberg verkar dessbättre ha mod och tålamod att se till realiteterna och lyssna också på dem som lämnar oangenäm information.

Göteborgsklubben Frölunda blev i måndags kväll svenska mästare i ishockey. Färjestad, eleganterna från Karlstad, förlorade fyra matcher i rad i finalspelet. Frölundaspelarna var starkast, snabbast och listigast när det verkligen gällde.

Då kommer de efterkloka sättande och påstår att allt berodde på att värmlänningarna överlåtit på Bofors i allsvenskan och Skåre i division 1 att utveckla de lovande juniorerna! Bortförklaring, undanflykt! Det är gjort på någon minut att förklara Färjestads tillkortakommande i år, och den minuten handlar om motivation. Karlstadslagets stjärnspelare var för mätta. De gjorde inte rätt för sig i de tre första finalmatcherna, och då går det som det går - det går dåligt, man får däng.

Jag är inte den som är den och springer aldrig med skvaller, inte ett ord från mig, men liknar det inte en bortförklaring när statsministern och finansministern skyller inställda reformer på de ekonomiskt onda tiderna?

Den goda viljan har de, men tyvärr, tiderna är onda, och sjukskrivningskostnaderna skenar... Ingen. inte en enda politiker, kunde för ett år sen ana att det skulle gå dithän. Eller?

ARTIKELN HANDLAR OM