Lycka till salu för 60 spänn – på Konsum

KOLUMNISTER

Vem sa att lycka inte kan köpas för pengar? Årets listigaste boktitel är Lycka! Med utropstecken, alltså. Jag tror ni sett den. Finns på Konsum och överallt.

Juni är den tid på året jag går och tänker att i sommar ska jag läsa alla böcker och tänka på det jag inte orkat tänka på: hur är mitt liv?

Och så står den där: Lycka!

Så enkelt, så perfekt. På engelska är titeln The Art of Happiness. Det hade inte fungerat. "Konsten att uppnå lycka". Blir för mycket kokbok. Det antyder att lycka är ett projekt som kräver kunskap och ansträngning.

Men Lycka!

Det vill vi ha. Den ligger framme nu, på Konsum och överallt. Omkring 60 spänn. Lätt i handen. Dalai lamas vackra saffransansikte på omslaget, hans löftesrika leende.

Lycka!

Det är genialt, och de är överlyckliga på förlaget. Trehundratusen sålda på några år. Det slår deras andra best-seller Bridget Jones dagbok, kanske en slags livsstilsbok det med?

Jag har själv köpt Lycka! och vikt små hörn vid formuleringar som kryper under skinnet på mig. Om västvärldens syn på lidande som ett orättfärdigt brott mot dem. Om varför just för-

älskelse är kärleken med högst status. Om varför vi tycks tro att egoism är naturlig.

Ja, varför?

Jag tycker mycket om tanken på att trehundratusen svenskar går och köper en bok som handlar om att förbättra sin insida.

Jag tycker väldigt, väldigt mycket om tanken på att medkänsla är nyckeln till större lycka. Men eftersom jag inte är fullgången buddist är jag inte fri från negativa tankar som misstro" och jag undrar om lycka-köparna som lagt upp 60 spänn också är beredda att betala priset.

Eller om vi inte mest är feta vita bortskämda barn som skriker att livet är orättvist: Ge oss lycka NU!

Och så fungerar det alltså inte.

Jag skriver detta dagen efter att ha träffat Dalai lama och han sa som det är: Det tar tid.

Ge mig frid NU, säger människor till honom. Det är inte som att tända lampan, svarar han. Ett litet barn kan inte säga: I morgon vill jag bli stor.

Det är just det. Att ändra sitt tänkande tar åratal, ett liv. Eller flera liv.

Men jag ska ta med mig min lilla bok på semestern och vika upp hörnen igen. Även om det kanske stannar vid några vackra tankar att kela med i hängmattan. Men i juni månad kan jag känna att allt är möjligt. Kanske till och med att bli en bättre människa.

Förlaget har för övrigt i all hast fått ut en ny Dalai lama-bok.

Tänk om den i Konsum fick konkurrens av en annan pocket, en riktig storsäljare med tusenåriga idéer om kärlek, försoning och förlåtelse.

Frågan är förstås vem som skulle plåtas för omslaget, och titeln Bibeln känns definitivt totalt körd i jämförelse med Lycka!

Kerstin Weigl

ARTIKELN HANDLAR OM