Bölder pyser inte, Anitra - de kläms ut med våld

KOLUMNISTER

Vad händer när man skär upp en böld? Ja, det är väl egentligen inte något en enda människa vill veta. Men somliga av oss vet. Tvingats få klarhet i, alltså.

Min böld satt baktill. Det var verkligen inte trevligt. Visserligen kunde jag inte se den. Just vid jeansens linning satt den. Rätt länge kunde jag strunta i den. Vissa saker vill man inte gå till botten med. Bölder tillhör detta område.

Den fick växa till sig, helt stillsamt. Det gick ganska bra att tänka att den nog går tillbaka, av sig själv. Och att det nog är bättre. Bara man inte retar den i onödan. Vissa saker ska man låta vara. Snart är den borta, tänkte jag.

Jag snuddade ibland vid tanken att göra något åt mitt lilla problem. Men det fanns alltid annat att ta itu med. Som tycktes mig lite viktigare.

Tills min man såg Bölden.

Ja, det var då bölden blev Bölden. Det blev helt enkelt uppenbart att jag hade en läskig buckla på bakre höften som jag naturligtvis skulle ha bekämpat med krafttag. För länge sedan.

Men det sa jag inte, oh nej. Jag slingrade mig, ungefär som hos hårfrisörskan ("nej, inte är jag så vårdslös att jag sliter håret med schampo varje dag") och tandläkaren ("javisst, jag använder tandtråd").

När man slingrar sig finns några val. Så även när det gällde Bölden. Ett blixtsnabbt beslut krävdes.

Jag kunde säga: OJ, DEN HAR JAG INTE SETT. Lät inte helt trovärdigt dock.

Eller jag kunde hävda: JAG VET OCH HAR BESTÄMT MIG FÖR ATT GÖRA NÅGOT.

Det finns även ett tredje, men som är ren lögn: JAG HAR BÖRJAT AGERA.

Som Anitra Steen nu uttrycker det: "JAG HAR AGERAT SYSTEMATISKT". Hon skriver så i ett öppet brev publicerat på Systembolagets hemsida, ett försvarstal med anledning av den aktuella muthärvan med upp till hundra chefer inblandade,

Därmed inte sagt att hon ljuger.

Det är ett intressant brev. Mustigt språk. Skrivet i affekt, kanske. Bildspråket fungerar inte i alla stycken. Till exempel: "Muthärvan i Systembolaget stänker på hela företaget och på ledningen."

"Stänker"?

Det är kanske inte vad härvor gör. Gyttjepölar stänker, om man trampar i dem. Men okej, jag fattar poängen.

Det finns en intressantare grej.

Anitra Steen skriver vidare att det "pyser över när man skär upp en varböld". Jag påstår som sagt inte att hon ljuger, bara att hon inte vet något om bölder.

Bölder pyser inte över. De kläms ut, med våld. Man skär ett snitt, tvingar ut det onämnbara innehållet och petar in lite motgift. Fortsätter sedan att trycka ut skiten tills det hela torkat ut och läkt. Det är bara att hålla på, utan knot.

Allt måste ut, sen blir man bra. Jag lovar. Och jag skulle ha gjort det genast. Eller hur, Anitra Steen?

Kerstin Weigl