Retoriken härskar i Bushs drömvärld

KOLUMNISTER

Nyligen kunde en fransk tidskrift (Le Nouvel Observateur) berätta om 10 (tio) nyutkomna, storsäljande politiska böcker i USA, som handlar om presidentens lögner, halvsanningar och andra grodor. ”Bäst” var följande uttalande av Bush i ett tal vid ett statsbesök i Senegal, Västafrika:

”Det är mycket intressant, när man tänker på det, att slavarna som reste härifrån till Amerika till följd av deras beslutsamhet, deras religion och deras tro på friheten har bidragit till att förändra Amerika.”

Jag har inte originaltexten utan får nöja mig med översättning via franskan. Men på något sätt tycks presidenten tro att de så kallade negerslavarna på 1800-talet tog sig över till Amerika för att de trodde på friheten där.

Sådant ingår, antar jag, i den kristna högerns politiska retorik. Och naturligtvis är det hisklig historieförfalskning.

Slavarna köptes och fraktades till USA under vedervärdiga förhållanden, män, kvinnor och barn, många dog under överfarten. Det var främst plantageägarna i sydstaterna (där Bush hör hemma) som hävdade rätten till slavar under amerikanska inbördeskriget, medan majoriteten i de mer industrialiserade nordstaterna var emot och vann det blodiga kriget.

När amerikaner talar om ”kriget” menar de ofta amerikanska inbördeskriget.

Är Bush korkad eller okunnig eller bådadera? De som vet bättre än jag påstår att han bara är okunnig; jag vet inte.

Det finns en överväldigande sakkunskap och toppklassig intelligentia i USA. Enligt en mätning jag såg nyligen är 90 av världens främsta universitet amerikanska. I USA finns, utöver pamfletterna, den mest kvalificerade kritiska debatten om Bushregimens politik.

Lögner, önsketänkande och obevisade men tvärsäkra påståenden avslöjas nu: förmodligen fanns inga massförstörelsevapen i Irak, amerikanerna hälsades inte som befriare och inga förbindelser mellan 11 september-dådet och Saddam har kunnat spåras, fast Bush lyckades få många amerikaner att tro detta. Efter den militära triumfsegern över en svag motståndare följer kaos, hemsända lik och enorma utgifter för skattebetalarna. USA fastnar i så kallad quagmire (moras), en jämförelse med Vietnam som amerikaner med rätta avskyr.

Känner ni till följande politiska diktatorer: Karimov i Uzbekistan, Alijev i Azerbajdzjan, Nazarbajev i Kazakstan och Musharraf i Pakistan? Det hade varit bättre om vi sluppit tänka på dem.

Men det är härskare som nu är i allians med USA, eftersom det går oljeledningar från området kring Kaspiska havet. Det är energiimperialism, varav Irakkriget var ett inslag.

Det allvarligaste med den nykonservativa retoriken är kanske inte lätt genomskådande, ibland roande politisk rappakalja. Allvarligare är att den enformiga retoriken om att USA är i färd med att sprida frihet och demokrati i Mellanöstern bara pågår, samtidigt som var och varannan irakier på gatan i Bagdad ser vad det är för intressen Bushregimen är ute efter.

Avståndet mellan verkligheten och retoriken blir ovanligt enorm. ”De hatar vår frihet och demokrati”, sa Bush. Han lever i en drömvärld och han talar inte till oss andra utan till väljarna i USA:s förstäder.

Jag har redan för ett bra tag sen skrivit i den här spalten att USA säkert inte genomdriver sådant som fria val i Irak, eftersom det skulle fälla varje amerikansk marionett som de vill ha vid makten.

Bush och hans folk tycks inte ens förstå att stödet åt

Sharonregeringens politik mot palestinierna göder antiamerikanism och antisemitism i den arabiska och muslimska världen, där sådant historiskt sett inte alls varit vanligt.

Många förutsåg det mesta men jag ogillar frasen ”vad var det jag sa”.

När amerikanska soldater godtyckligt dödat den 28-årige lastbilschauffören Yaas Abbass, fembarnspappa, ordnade familjen en sorgestund i ett hastigt uppslaget tält. Under ceremonin hängde en vrålande amerikansk Apachehelikopter över tältet så att ingen kunde höra de verser ur Koranen som lästes upp.

– De behandlar oss som djur, sa brodern Kudair Abbass.

Han svarade inte på frågan om han nu skulle övergå till att bli antiamerikansk terrorist.