Vilken sorts -ist är Göran Persson?

KOLUMNISTER

Bästa Margareta Winberg. Är Göran Persson feminist på riktigt? Eller nåt annat med -ist?

Ursäkta om frågan verkar abrupt. Du är ju numera ambassadör i Brasilien, vet vi. Men om du ändå ska lägga dig i - och gör gärna det! - så vill jag gärna veta hur du menar.

Som just i dag: jag sitter här och läser Publicistklubbens årsbok med titeln "Brudmarsch" om manstänkandet i media. Där skriver du att du många gånger fått frågan om var Göran står ("egentligen") och att du nu ska svara.

Och då blir jag nyfiken. Alltså, om det är något du vill berätta.

Jo, det var tufft i regeringen. Det kan jag själv räkna ut. Och vi var dumma mot dig, tycker du. "För också mediefolk förhåller sig till kvinnliga politiker på ett annat sätt än till manliga", skriver du.

Det var Erik Åsbrink som skrek: "Dra ner! Dra ner!" och Margareta Winberg som ryckte ut med åtgärdspaket och sa: "Lugn." "Lugn."

Men Erik fick ros, Maggan fick ris.

Erik låg etta på poppislistan, Maggan buades ut på Götaplatsen.

Jag fattar - det var skitjobbigt, kändes orättvist. Det hjälpte inte att Carl Tham och Thomas Bodström tänkte på kvinnorna. Till slut blev det ändå för det mesta statsministern som bestämde sig för någon han redan kände, alltså en man.

Ingen journalist analyserar detta, skriver du. Hm, en smula överdrivet kanske? Nog skrivs det här och var att Sverige inte är jämställt, och varför. Jag kan skicka några klipp.

Men det är inte alltid helt okej att prata om, jag håller med. Inte för männen, för de vill behålla greppet. Och inte kvinnorna, för de vill inte framstå som maktlösa loser.

"Jag är inte bättre jag", skriver du, klädsamt självkritisk.

Men du, det här med Persson.

På slutet är du framme vid frågan om Göran Persson är feminist och det är då du svarar ja - och nej. "Han skiljer sig inte nämnvärt från andra politiker: i retoriken är han feminist, men när det kommer till handling är han långt ifrån färdig."

Jaha.

"Långt ifrån färdig" ... en ofullgången planta som under vårdnad kan fås att blomstra, menar du? Ja, det är en välvillig tolkning.

Kan man vara feminist och inte feminist? Är feministiska politiker en särskild sort?

Man kanske inte måste låsa in folk i olika ist-celler. Feminister är inte ens ense med andra feminister om annat än att de alla sett en strukturell mansmakt.

Fast om nu Göran Persson säger att han är feminist utan att handla som en feminist, funderar jag, måste han ändå vara nåt annat på -ist.

Eller?

Jag gick och slog upp ordet: "kämpar ofta för ökad demokrati inom det politiska systemet, men följer inte alltid denna målsättning om de hamnar i en maktposition."

Bästa Margareta Winberg, menar du "populist"?

Kerstin Weigl