Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Kolumnister

Det goda exemplet ger hållbar förändring

   Bojkott brukar framhållas som ett effektivt "vapen" i den ickevåldsliga arsenalen. Genom att utestänga och utesluta ett land, ett företag, en viss typ av varor, ut-övar man inflytande på beslutsfattarna i landet eller de som tillverkar en viss typ av varor. Jag hörde till den generation som inte kunde tänka sig att köpa sydafrikansk ananas i burk eller sydafrikanska viner.

 

Hur mycket bojkotten av apartheid-regimen påverkade dess upplösning vet jag inte. Klart är, med det historiska facit i handen, att det var den svarte Nelsons Mandelas kombination av principfasthet OCH utsträckt hand mot de vita förtryckarna som ledde till den ickevåldsliga upplösningen av en av världens värsta förtryckarregimer.

Det historiska facit visar - igen och igen - att det är det positiva exemplet, som bidrar till de verkliga djupa förändringarna. De som håller över tiden, de i vilka den nya regimen förfaller till egen blodspillan, nytt förtryck. Framhållandet av det goda exemplet sker så sällan. Vi är - och massmedia än mer - så inställda på det onda, det som är fel. Att det är det goda exemplet, den utsträckta handen, som åstadkommer de verkligt hållbara förändringarna, det vill vi inte se. För den utsträckta handen kräver mer av oss än handen som avvisar.

Jag funderande kring detta när jag nyligen hörde talas om buycott (det vill säga köpkott i stället för bojkott). En grupp människor samlades utanför en stor affär i Kalifornien med skyltar. Den skrämde affärsägaren kom utrusande och frågade upphetsat "Vad har jag gjort för fel?" "Fel?", svarade demonstranterna. "Inget fel, bara rätt. Du har ett bra förhållande till fackföreningen, du säljer rättvisemärkta och miljömärkta varor - du gör allt Rätt. Det är därför vi är här, för att uppmana folk att handla hos dig!"

I USA såg jag en ny sticker på bilarnas bakrutor: i stället för "Stop Global Warming" (Stoppa Global Uppvärmning) står det "Stop Global Whining" (Stoppa Globalt Gnäll). I den andan ska jag ägna resten av utrymmet för att berätta Den Goda berättelsen, den som vi får höra alltför sällan.

Jag hörde den av Jack Kornfield, en underbar författare och lärare i buddhistisk meditation. Han i sin tur hörde berättelsen från en svart man, som han råkade sitta bredvid på tåget under en av sina många föreläsningsturnéer i USA. Mannen berättade att han jobbade med kriminella ungdomar. Han följde en pojke, som 14 år gammal anklagades för mord. Mordet hade han begått som en slags initiationsrit för att bli upptagen av ett av de tuffa gatugängen. Vid rättegången närvarande den mördade pojkens mor.

När domen förkunnats - ett antal år i ungdomsfängelse - reste sig kvinnan upp, stirrade den dömde pojken i ögonen och sa "I am going to kill you".

Sedan pojken varit ett tag i fängelset började kvinnan - modern till pojkens mordoffer - att besöka honom. Hon kom varje gång med lite pengar till cigaretter. De talades vid en stund. Efter ett tag blev samtalen längre och mer personliga. Vid tiden för den nu unge mannens frigivning frågade kvinnan vart han skulle ta vägen och det visade sig att han inte hade någonstans att gå, ingen familj, inget kontaktnät.

Då erbjöd kvinnan honom att stanna ett tag i det lediga rummet i hennes bostad. Den unge mannen antog erbjudandet, hon hjälpte honom att hitta ett jobb, han skötte sig. En dag sa hon "jag vill tala med dig." Hon frågade om han mindes den gången i rättssalen när hon sagt att hon skulle döda honom och han svarade att ja, det var ett ögonblick han aldrig skulle glömma. Då sa hon "ser du, det är precis vad jag har gjort. Den där våldsamme pojken som mördade min son finns inte längre. Han är död. Nu finns i stället du här i min döde sons rum. Och eftersom jag inte längre har en son och du inte har en mamma, undrar jag om du vill stanna och jag kan adoptera dig?"

Slut på en Sann historia. I stället för bojkott, buycott. I stället för uteslutning, inkluderande.

I stället för mörker, ljus.

Anita Goldman

Kolumnister

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet