Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Kolumnister

Bills möjliga ”problem” är faktiskt en sjukdom

   Springa med barnvagn på Stadsgårdskajen, det gör väl ingen. Eller ”jogga”, som Per Bill sa. De där kullriga stenarna, hem-från-jobbet-trafiken visslande runt öronen, och en bebis i vagnen, skrammel-skrammel när karossen vrickar sig fram. Jag ser framför mig ett litet gossehuvud som guppar.

 

Det var en himla konstig händelse, det här med moderate riksdagsmannen Per Bill (arme man, vilket rubrikvänligt namn) som fördes till fyllecell efter handgemäng med vakten som stoppat barnvagnsrusningen.

Och sedan blev det som alltid när det jobbiga lilla ordet ”alkoholproblem” dyker upp.

Det blir hummel och mummel. Det skrapas med generade fötter och talas med beslöjade röster, lite som efter ett dödsfall.

Partiledare Reinfeldt ställer sig dunkelt frågan om ”hur djupgående” problem kamrat Bill kan tänkas ha. I hopp om att det bara är en liten och övergående alkoholismkrämpa? I vilket fall måste partiet renas från orent alkis-snack.

 

Hum-hum, och snabbt ut med karln i kulisserna. Har de verkligen aldrig haft en kompis med folksjukdomen alkoholism?

Minst konstigt uppträder Per Bill själv, med sin egendomliga historia om att han inte var full, utan fick en sorts panikfnatt. Ja, det kan ju till och med vara sant. Eller inte sant – och då ändå logiskt och efter diagnos. Alkoholisten skulle ju aaaldrig köra full, han parkerar enbart om bilen, och har ingen aaaning om vem som gömt flaskan i lådan och har möjligen – en enda gång! – blivit lite berusad när han var överansträngd eller olycklig, snyft.

 

Men Per Bills kompisar vill inte tro på honom, vad det verkar. För det lilla jobbiga a-ordet har redan nämnts.

Det låter som de skäms för sin polare Per. Som att de tänker att han helt plötsligt är en pinsam typ med ofattbara PROBLEM, för varför skulle han annars bli kalaspackad mitt i veckan?

Som om det vore frågan. En alkis dricker för att han måste dricka, inte för att han har problem. Det är själva sjukdomen – och problemet.

 

Inte bara rödvinshögern är nervös. Vänsterpolitikern Ulla Hoffmann skriver ett försvarstal om att Per är en fin kille som ”förtjänar respekt”. Vilket inte är en fråga. En alkoholist dricker inte för att han är skum eller obegåvad eller ens olycklig. En repetition, låt oss säga gemensamt: alkisen dricker för att han måste dricka.

Det är vackert när någon vågar kliva ut på kajen inför det skenande ekipaget och säga: Stopp.

Kerstin Weigl

Kolumnister

Visa fler
Om Aftonbladet