Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Kolumnister

Varför deltog Persson i hyllningen av påven?

   Varför deltog Göran Persson i hyllningen av påven? Varför säger den nya kvinnorörelsen ingenting hörbart om påven? Varför denna underdånighet i svenska medier som annars sällan ägnade sig åt honom?

Under slagord om livets helighet gick påven emot bekämpandet av aids, eftersom han ogillade kondomer. Till uttröttade kvinnor i slummen sa han att de borde fortsätta att föda barn. Abort skulle vara förbjudet, vilket leder till att förtvivlade kvinnor i de eländigaste miljöerna dör efter amatörmässiga ingrepp.

 

En medeltida hierarki av gamla ungkarlar, klädda i rött eller svart med släp och lustiga mössor, avgör. Avvikare i världens fattiga länder stämplas av denna auktoritet; de gör anspråk på att framföra Guds budskap och menar att den ofelbare påven företräder Gud på jorden.

 

Vatikanen viker inte från uppfattningen att födelsekontroll är synd vilket förvärrat nöd och överbefolkning inte minst i Afrika. En kvinnlig journalist berättar i en engelsk tidskrift:

"Om påven har hyllats i stora delar av Afrika under den gångna veckan så har det berott på att kontinenten fortfarande är patriarkal. Politiker är övervägande män, tidningarnas chefredaktörer är män, och alla berättelser på temat 'jag mötte påven' är skrivna av män."

Hon fortsätter, obevekligt: "Påven bidrog mer till spridningen av aids än långtradartrafiken och prostitutionen sammanlagt." - "Johannes Paulus II har oskyldigt blod på sina händer."

 

Göran Persson hyllar påven. Det så kallade feministiska initiativet ältar svensk halvakademisk genusjargong.

Påven protesterade mot USA:s krig mot Irak. Men vem i USA-ledningen brydde sig om det?

 

Han försonade katolska kyrkan med judarna. Men han helgonförklarade ledaren för den katolska maktorganisationen Opus Dei, José Maria Escrivá de Balaguer, som beundrade Hitler och sa att "kriget mot judarna är ett nödvändigt inslag i kriget mot kommunismen".

 

Opus Dei är hemlig och av frimurarkaraktär; den infiltrerar maktapparater och är i många katolska länder en stat i staten. Den är avskydd av många, även av katoliker.

Dess ledare, nu helgonförklarad, var högerextremist och utnämndes till markis av den spanske fascistdiktatorn general Franco. Vid valet i Chile nyligen representerades högern av en företrädare för Opus Dei, anhängare till diktatorn Pinochet.

 

I Latinamerika gör många katoliker, till exempel modiga befrielseteologer, motstånd mot den manliga hierarkin i Vatikanen. Präster gifter sig och får barn och undviker pedofilskandaler med korgossar, vilket ju förekommer till exempel i USA. De verkar ofta i slummen och inser att förbud mot familjeplanering leder till katastrofer, elände och föga vördnad för livets helighet.

 

Kanske sprider sig upplysning och rationalism även inom katolicismen, även om den döde påven avskydde så kallad modernitet.

Västerländsk demokrati innebar begränsning av katolsk makt. Jag läser om hur demokrati, yttrandefrihet och tolerans långsamt växte fram inom engelskt och skotskt upplysningstänkande under slutet av 1700-talet. Motståndarna var katoliker, makthavare från andra sidan bergen, "ultramontanister", alltså från söder om Alperna.

 

I vår tids Europa kunde demokratin segra i katolska högerdiktaturer i Spanien och Portugal, då samverkan med demokratiska krafter i EU blev ett starkt stöd.

Demokrati är avmystifiering; påståenden om speciell tillgång till Gud eller dogmer om påvars ofelbarhet är anti-demokrati. Nu kommer, förutsägbart, hokus-pokus-berättelser om underbara mirakel.

Det är de politiska och sociala värderingarna som står på spel. Jag har respekt för enskilda människors privata tro, även när jag inte förstår vad den handlar om.

 

Påven gjorde en historisk insats för Polens frihet. Jag var där under de svåra åren, till exempel under hans triumffärd sommaren 1979, då han kunde samla en miljon åhörare på flygplatser. Kyrkan var en nationell befrielserörelse och den fackliga rörelsen Solidaritet leddes av Lech Walesa. Påven sa att fackföreningsrörelsen hade stöd av Gud, vilket förbluffade amerikanerna.

Då var påven beundransvärd.

Gunnar Fredriksson

Kolumnister

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet