Skämmas, ta mig fan, alla ni korkade brudar

KOLUMNISTER

Det är inte synd om unga kvinnor som plastikopererar sig. Jag vill gärna ha det sagt, en gång för alla.

Det är inte någon annans fel att en del människor är så enkelspåriga att de bara bryr sig om sitt utseende.

När de vaknar upp på operationsbordet med bröst som exploderar och läppar som man kan skrämma barn med, ska vi inte låta dem gråta ut i media och absolut inte skylla på att det är samhällets snedvridna ideal som tvingade dem att ta till skalpellen.

Brudar som vill ha större bröst och läppar vill ha det för att kunna ställa sig över alla andra, vanliga tjejer, utan att behöva jobba på sin personlighet.

Med hjälp av schysta lökar och en pushupad gäddkäft vill de ge sitt självförtroende en boost och under resten av livet kunna hävda att alla som har något problem med deras person är "avundsjuka" och "fördomsfulla".

Tragiska är vad de är, de plastikopererade, lata och gans-ka pinsamma. Och jag är jävlar i mig inte avundsjuk, kan jag ju passa på att tala om.

De allra flesta av oss upplever det inte som ett problem att dras med ett alldagligt och naturligt utseende. Det är liksom inget handikapp om man har mer att komma med än en kropp.

Det finns noll empati och medlidande att hämta hos mig vad gäller utseendefixering och självupptagenhet.

Inte för att jag själv är helt ointresserad av utseende, för det är jag inte. Jag kastar bort flera minuter av mitt liv varje morgon när jag jagar min postpubertala acne med täckstiftet och omständligt väljer t-shirt.

Alla bryr sig om hur de ser ut, det är inget att hyckla med.

Och alla bryr sig om hur andra ser ut, jag också. Det är inte fula killar jag helst dejtar.

Utseende spelar roll, utan snack. Det är korkade tjejers besatthet av sin egen skönhet jag inte kan tolerera. Och så stör jag mig ganska ordentligt på att det alltid ska daltas med tjejer som är för veka för att se lika medelmåttiga ut som alla andra.

Det är inte synd om dem.

Jag är helt övertygad om att jag och alla andra acnedrabbade genomsnittsbröstade kvinnor har det minst lika jobbigt i vår vardag, för vi måste vara mer än kroppar.

Det är dags att börja se ner på plastikopererade i stället för att ursäkta dem.

Väljer en tonårig dumbrud att trycka in ett par kilo byggmaterial i kroppen är det hennes eget val - och förmodligen hennes föräldrar som cashar. Hon är helt enkelt inte smartare än så och hennes föräldrar inte bättre föräldrar än så.

Det är synd att hon ännu inte har förstått att det i de allra flesta fall är helt andra saker än utseende som avgör hur man klarar sig i livet, men det är inte synd om henne.

En av Sveriges alla tjejtidningar publicerade för ett tag sedan en artikel om sjukdomen dysmorfobi, som av någon anledning förkortas BDD.

Den sjukdomen innebär att man är så besatt av sitt eget utseende att man inte kan gå ut bland andra människor utan att först fixa till sig i flera timmar.

Enligt artikeln lider 1-2 procent av Sveriges befolkning av den här sjukdomen, som man fortfarande vet väldigt lite om.

Jag tror mig dock veta ganska mycket om den. Jag tror att den har det latinska namnet jagus ärus självupptagenus, och främst drabbar snoriga tonårsbrudar vars små larviga problem får för mycket uppmärksamhet.

Alla människor har varit missnöjda med sitt utseende någon gång, det vågar jag säga med största säkerhet.

Förmodligen minst fem gånger om dagen när man var i den där jobbiga högstadie- och gymnasieåldern.

Men det hör liksom till den delen av livet och är inget att riva upp himmel och jord för. Och det är absolut ingen sjukdom.

Den ideala lösningen på problemet med självupptagna fjollor vore om det en gång för alla skulle sluta vara okej för kvinnor att se sina bröst som sitt största projekt i livet. Om det skulle krävas mer av människor än att snyfta att man är en stackars kvinna som måste få vara vacker.

Sjukligt utseendefixerade människor väljer själva att bry sig så jävla mycket om sitt utseende som de gör. För att de är tråkiga och inte har något annat att bränna sin energi på än sitt eget yttre.

Skämmas, ta mig fan, alla korkade brudar vars liv går ut på att vara snygga och inget annat.

Och skämmas, ta mig fan, alla de som låter dem hållas. Föräldrar som glatt hostar upp x antal tusen för att kompensera sina döttrars brist på personlighet, och media som ger bilden av stackars vilseledda flickebarn som inte vet bättre.

EvaEmma Andersson