”Jag ger mig inte på någon”

EvaEmma chattade med läsarna

KOLUMNISTER

Aftonbladets krönikör EvaEmma Andersson skrev på fredagen en kontroversiell krönika som många läsare hade synpunkter på. Här kan du läsa vad de frågade - och vad hon svarade.

   EvaEmma Andersson säger: Ey yo! Nu är jag här!

Moderator säger: Ställ era frågor, vi sätter i gång om 2 minuter!

jenny säger: fay fan, vilken bra krönika. Skönt att nån slår näven i bordet mot detta fjanteri! Tyvärr kan jag tänka mig att du får på pälsen för detta, synd!

   EvaEmma Andersson säger: Tack, vad roligt att du gillade den.

cykla_omkull säger: Det här är väl andra gången du ger dig på/diskriminerar en viss grupp människor, om jag inte missat nåt.

Skulle du kunna skriva en artikel om... t ex "Sluta överviktsfjanta er, gå ner i vikt!!" (de överviktiga är nog lika trötta på diskriminering som veg) eller "Sluta religionsfjanta er, det finns ingen gud!!"?

Ps. Om hunden hade haft för avsikt att attackera dig, hade den inte missat. Baserade du hela krönikan på en glad liten vovve? Ds.

   EvaEmma Andersson säger: Jag tycker inte att jag "ger mig på någon". Jag vill med dagens kolumn poängtera att människors rättigheter är minst lika viktiga som djurens, vilket många verkar glömma bort ibland.

kryckan säger: Ser du världen så svart-vitt som dina texter är?

   EvaEmma Andersson säger: Jag har mycket åsikter, ja. Om jag alltid ser världen i svart-vitt vet jag inte om jag håller med om.

Johan T säger: Tyvärr finns här inte plats för att kommentera alla dina dumma uttalanden men jag förstår att det är

en hård branch du försöker slå dig in i, särskilt i Lindas Skugges och Natalia Kazmierskas skuggor,

där det enda som fungerar för att sticka ut är en radikal radikalism, men någonstans ligger gränsen

mellan ung och "arg" och ung och ignorant. Du kanske skulle blicka bakåt och se vart du passerade den eller vad tycker du?

   EvaEmma Andersson säger: Hur arg och ignorant är du då?

daemon säger: Var meningen med din kollumn att göra folk förbannade?

   EvaEmma Andersson säger: Nej. Jag vill få folk att tänka till med mina kolumner. Hela syftet med dagens kolumn är att påpeka att det inte är helt förkastligt att sätta människors behov framför djurens.

säger: Ingen fråga, ville bara säga vilken toppen artikel ang. veganer. Tack EvaEmma!!

   EvaEmma Andersson säger: Tack för att du läste den=)

Elsa säger: Om alla köttätande vegetarianer skulle skära ner på sitt köttätande med bara 10 % per år så skulle världens alla svältande munnar kunna mättas. Är inte det ett bra argument för att inte käka kött?

   EvaEmma Andersson säger: Finns det köttätande vegetarianer? Allt som kan mätta flera munnar i världen är bra. Eller det mesta i alla fall.

salpinx säger: Jag skulle vilja påstå att huvudpoängen med din artikel är att hundägare är oansvariga, slöa och tar ingen hänsyn till sin omgivning. Det var bra att någon röt till om det.

   EvaEmma Andersson säger: Hehe... Jag är själv hundägare. Ansvarstagande sådan om jag får säga det själv.

säger: vem e du? varför får du skriva i aftonbladet?

   EvaEmma Andersson säger: Jag får skriva i Aftonbladet för att de som anställde mig tycker att jag är kompetent att göra det. Vem jag är? EvaEmma Andersson.

säger: vilket parti hade du röstat på om det vore val idag?

   EvaEmma Andersson säger: I en demokrati är det brukligt att var och en får välja om de vill avslöja hur de röstar eller inte. Jag vill inte avslöja det.

Macke säger: Är du radikalfeminist precis som vissa andra aftonbladet-skribenter?

   EvaEmma Andersson säger: Haha, om du vill kan du kalla mig och min hund för lilla rödstrumpan och vargen. Nejdu, feminist vill jag inte kalla mig. Men jag är självklart för allas lika rättigheter.

Nina säger: Vad rör det dig om andra är veganer/vegetarianer? Varför är det fjanteri? På vilket sätt har du rätt att tracka ner på andra?

   EvaEmma Andersson säger: Jag tycker inte att jag trackar ned på veganer och vegetarianer, många av mina vänner är det. Poängen med dagens krönika är som sagt att få människor att reflektera över att människor också har rättigheter, inte bara djur för att de är gulliga.

salpinx säger: Läste just om plastikoperationer. Mycket bra. Nå. Ville bara få det sagt. Fortsätter med det andra alstret. Bra den med. Jag tror du är på fel tidning...kvällspressen som den felaktigt heter nuförtiden, tror jag inte gillar motströmsmänniskor. Men jag kan ha fel. Förresten, du trackar inte...ska bli kul att se vad du svarar Nina...

   EvaEmma Andersson säger: Roligt att du läser mina kolumner!

Jessica säger: Hej ja men det var val det korkaste jag hort pa lange. de flesta veganer o vegetarianer ar inte det pgr av att de tycker synd om djuren. det ar ett stallningstagande mot industrin som producerar kott o pals pa lopande band och inte ser individerna som faktiskt far lida for att pa ett kostnadseffektivt satt kunna producera lyxkonsumtion till vasterlandet (kott o pals) . klart att du ska fa cykla ifred, men det ar ju en helt annan sak. o klart att man som kolumnist ska ventilera sina tankar, men det ar ju skillnad pa att vara upprord eller bara korkad/oupplyst. det handlar om att utnyttja jorde

   EvaEmma Andersson säger: Det är tråkigt att du tycker att jag är korkad och oupplyst. Jag tycker att du ska lära dig att stava. Stor bokstav efter punkt.

solen säger: Varför måste det ena utesluta det andra? Människa eller djur? Det är vål att förenkla världen lite väl mycket, tänker du alltid så enkelspårigt???

   EvaEmma Andersson säger: Jag tycker inte heller att det ska vara ett antinngen-eller-resonemang om människors och djurs rättigheter. Jag tycker som sagt bara att människors vämående är viktigare än djurens. Och nej, jag tänker inte enkelspårigt.

Macke säger: Varför tror du så många blir upprörda över din artikel?

   EvaEmma Andersson säger: Alla människor tycker inte lika helt enkelt, det måste man respektera. Tyvärr tror jag också att det finns många som blir arga för att de inte förstår den egentliga innebörden i det jag skrev.

säger: Det rör väl oss alla om veganer försöker förbjuda/förhindra oss andra att t ex äta kött om vi vill! Det är inget annat än ren och skär fascism! EvaEmma, jag är en gammal gubbe, men gillar skarpt det du skrivit hittills. Tack för att du inte är så förb-t "politiskt korrekt" som alltför många andra s k skribenter!

   EvaEmma Andersson säger: Tack så mycket! Ja, jag tycker också att det är viktigt att alla människor får ha en fri vilja.

Nina säger: Det kanske dessutom finns människor som ser djur som individer. Inget fel alls med det. Att du ser dem som produkter för ditt eget behov det är en sak, men jag delar inte din åsikt för fem öre. Det har inget med att de är söta att göra, de är individer, det finns inget som säger att vi är bättre än dem.

   EvaEmma Andersson säger: Vi är inte bättre än djur, eller sämre. Människor är också djur, men vi människor lever ett annorlunda liv.

demon säger: Måste säga att du hade en poäng om den lösspringande hunden.

Folk ska fan hålla reda på tamboskapen.

   EvaEmma Andersson säger: Eller hur! =)

Roine säger: Jättebra krönika! Du får mycket oförtjänt skit skulle jag gissa. En sak jag undrat över är hur man kan säga som (militant) vegan att människa och djur är lika värda och i samma andetag skada en människa för att få sin åsikt framförd för "djurens rätt"? är inte veganer i vissa stunder hycklare?

   EvaEmma Andersson säger: Jag håller absolut med dig. Jag tycker inte att det där med att vara "militant någonting" verkar bra alls.

HELT RÄTT! KÄMPA PÅ! säger: Har du själv några djur? Och skulle du kunna i teorin tänka dig att äta upp dem?

   EvaEmma Andersson säger: Jag har en störtcool new foundland hund som jag naturligtvis inte skulle äta upp. Vad tror du själv?

emma säger: varför är du så himla arg? det känns nästan lite som du spelar

   EvaEmma Andersson säger: Jag är inte arg! Idag är jag munter och glad, solen skiner och livet leker! Hoppas du också är glad!

Macke säger: Jag tycekr du verkart ha intressanta åsikter? Vill du beskriva närmare dina centralvärderingar och vad du står för? Kram

   EvaEmma Andersson säger: Centralvärderingar? Kramas? En annan gång, ett annat liv.

Discrimination E säger: Du säger lite emot dig själv när du säger att du tycker att alla ska ha samma rättigheter. Har inte djur rättigheter? Skulle vilja se bra svar i chatten.. som det inte vart hittills.

   EvaEmma Andersson säger: Djur har absolut rättigheter, jag tycker inte att människor ska se på sina husdjur på samma sätt som sina barn, och jag vill inte att det ska ses som onaturligt att äta kött.

Djur är djur och människor är människor, om du frågar mig.

Jag tycker inte att det är motsägelsefullt på något sätt.

säger: Hej. Varför är du inte feminist?

   EvaEmma Andersson säger: Jag tycker att det har en dålig klang, och jag kan tyvärr inte komma på någon som stolt kallar sig feminist som jag tycker är en bra förebild.

säger: Är inte veganism en lyxfråga och ett tecken att man har för lite att göra??

   EvaEmma Andersson säger: Nja... En del är veganer av hälsoskäl eller av andra personliga anledningar. Men det där med att försöka motverka andras köttätande och pälsbärande med våld (vilket INTE alla veganer gör) är rena jävla dumheter tycker jag.

hej säger: vad tycker du om Gudrun Schyman?

   EvaEmma Andersson säger: Hon är politiker.

Moderator säger: Här kommer sista frågan:

säger: Det här är ju vansining. Hur kan du ens tänka att råttor ska dö istället för människor? Jag är ingen djurskyddare eller nåt sånt, men jag kan ändå se ett lika värde i alla levande varelser på denna jord. Det tycker jag du borde lära dig! Annars beundrar jag dig för att du står för det du säger. Keep on rollin girl!

   EvaEmma Andersson säger: Jag står för det jag säger, och alla barn jag känner är viktigare för mig än råttor. Alla barn jag inte känner också. Att alla har lika värde vet jag redan. Så jag kan lägga min energi på att lära mig jonglera med fem bollar i stället. Det är coolt.

   EvaEmma Andersson säger: Tack för alla frågor. ha det bra! /EvaEmma