Minutpappan finns – bara i statistiken

KOLUMNISTER

EXTRA! Svenska pappor pratar dubbelt så länge med sina barn jämfört med för tio år sedan!

Jo, nyheten är sann. Om man så vill. Om den känns bra. Det är det fina med statistik, att vi kan använda den för att framkalla känslan vi vill åt.

Det är himla lustigt att man talar om ”kalla fakta”, som om statistik inte var vridbar, emotionell, känslig.

Som det här med papporna; ”Pappor talar två minuter varje dag med sina barn”.

Ni kan ha läst den siffran förut, många gånger till och med. Första gången i början av 90-talet. Fast då var den en etta. Uppgiften fanns hos Statistiska centralbyrån – under den oansenliga rubriken ”tidsanvändningsundersökning”– och spreds i media: ”Pappor talar en minut varje dag med sina barn”.

Vilken ångestnyhet. Framför oss ser vi småbarnspappan som rusar in till sina barn, frågar hur det var i skolan och försvinner.

Minut-umgänge.

Och en-minutsnyheten fortsatte sin rundvandring i medierna. Häromåret dök den upp igen, i uppdaterad version: ”En normal svensk pappa talar två minuter om dagen med sina barn”.

Två minuter!

Det är visserligen en ökning med hundra procent, men ändå. Känslan är densamma. Och känslan kan bottna i en sanning, att män är för lite med sina barn, eller åtminstone avsevärt mindre än mamman.

Fast så där jättesant är det inte.

Inte om man frågar Klas Rydenstam, som har jobbat på SCB i 30 år. Tvåminuters-nyheten är den konstigaste han sett någonsin under sitt yrkesliv. Han säger: ”Det är så korkat att man inte tror det är sant.”

Ursprunget är en undersökning där fyratusen personer förde dagbok över sin tid hemma. Två minuter avser det där samtalet då en föräl-der ser barn i ögonen och frågar något i stil med: Hur är det med dig? Därefter vidtar timmar av lek, måltider, läxläsning – under samtal med barnen, får man anta.

Rapporten innehåller andra nyheter. Som den här: ”Kvinnorna ägnar 40 minuter mindre åt hemarbete jämfört med 1990”. Eller följande: ”Kvinnor hemarbetar dubbelt så mycket som män.”

Var så god och välj.

Rapporten i sin helhet heter ”Tid för vardagsliv” och du finner den på: www.scb.se/templates/publdb/publikation____2725.asp&plopnr=1247

Den är på 110 sidor, plus tabeller. Tar säkert 20 minuter att läsa.

Kerstin Weigl

ARTIKELN HANDLAR OM