Lika coolt snyta näsor som kriga

KOLUMNISTER

Varje gång jag slår upp Internet Explorers startsida, är ute och promenerar eller slözappar på tv ser jag den nya reklamkampanjen som ska locka unga kvinnor att göra lumpen.

Kampanjen slår fast att yrken inom barnomsorgen är något för dumma våp och utropar käckt "Spräng en bro och kör stridsvagn i stället!"

Hurtigt, verkligen.

Och riktigt jävla dåligt.

Jag undrar hur det egentligen är tänkt att vi i målgruppen ska bli berörda. Själv blir jag förbannad.

Det är inte för att jag är emot machoattityden kring den svenska krigsmakten, för det lilla jag har hört om hur det är att göra lumpen tycker jag verkar luta åt det oförargligt skrattretande hållet, men lite för att värnplikten verkligen inte borde gå ut på att "spränga en bro och köra stridsvagn".

Jag vill tro att grejen med det svenska försvaret är just att ha ett seriöst försvar, om det mot förmodan skulle behövas, i krig eller annan nödsituation - för att ta ställning för och värna om det som nationen betyder. (Vilket jag hoppas är någon slags fred och frihet och demokrati och jämlikhet). Och det vore skönt att veta att de män och kvinnor som utbildas till att strida för detta snarare gör det av kärlek, omtanke och en vilja att beskydda sina medmänniskor, än för att de tycker att det är spännande med explosioner och vapen och inte vill framstå som mesar.

Det är nämligen precis lika coolt att snyta barn som att lära sig att döda fienden.

Det må vara lättare för de allra flesta människor att läsa sagor och spela spökboll än att skjuta skallen av någon, men absolut inte mesigare på något sätt.

Och precis lika viktigt, om inte tusen gånger viktigare.

Barn är framtiden, det är inte nödvändigtvis kriget.

Kampanjen, som alltså vänder sig till unga kvinnor och antyder att det är hippt och inte helt på allvar att lära sig att döda, och slentrianmässigt och vekt att ta hand om kids, stör mig verkligen.

Men det är en massa grejor som stör mig.

Bland annat slubbon som går in i Big Brother- huset för att de är för lata och odugliga för att göra något annat med sina liv och sedan lever i tron att de är superstars, och Skugge-frälsta kärringar som mejlar irrelevanta och felstavade personangrepp till mig.

Just i dag känner jag mig lite störd av min ovana att bolla och jonglera med slumpmässiga saker när jag har tråkigt också, för den har gjort mig en mobiltelefon och en tekopp fattigare (det tredje föremålet var en tennisboll som klarade sig).

Men försvarsmaktens kampanj toppar nog ändå listan just nu.

Jag tycker att det är taktlöst och inte ens lite småroligt att ta så lätt på krig att man försöker framställa det som ett äventyr för brudar som är för tuffa för att sitta barnvakt.

Krig är våld och brutalitet. Krig är barn som gråter, får armar och ben bortsprängda, ser sina anhöriga brinna upp och sedan svälter ihjäl för att folk spränger broar och kör omkring i stridsvagnar.

Men det vill kanske inte svenska krigsmakten tänka på.

Det är ju ändå så himla mesigt att hålla på och bry sig om barn.

Mycket häftigare att göra lumpen och kasta bort ett år på att sova under en gran och vara bitch åt personer med större antal streck på axelklaffarna.

Jag har aldrig haft något intresse av att göra värnplikt, och kampanjen har inte ändrat min inställning. Den gör mig bara förbannad.

Säkert är den skitdyr också, bara för att den som har hittat på den tycker att han eller hon är så jävla rolig och ligger rätt i tiden med den feministiska tanken om att inte bara män ska få kriga.

De pengarna kunde ha använts till något bättre.

Barnomsorgen kanske.

EvaEmma Andersson