Gravid vid 17 är ingen kastastrof

KOLUMNISTER

Det här med p-piller. Jag läste på en av sajterna, en av de där man inte vet vem som står bakom.

Flicka skriver brev:

"Jag är en tjej på 15 år å jag vill skaffa p-piller! Måste de på ungdomsmottagning prata med mina föräldrar om att jag vill ha det?"

Så här svarar psykolog Bo:

"Nej, dom behöver inte berätta för dina föräldrar, så du kan lugnt gå till Ungdomsmottagningen och diskutera p-piller med dom."

Käre Bo, säger jag nu.

Jag ser att du är omkring 50 år. Det är lätt att bli osäker, helt naturligt.

Du vet Bo, flickor år 2006 ska absolut försöka prata med sina föräldrar om p-piller. Om risken att bli sjuk, få blodpropp. Och risken att INTE kunna bli gravid när de så småningom vill. Det är sådant barnmorskan inte alltid pratar om. Men som mammor bryr sig om. För de vill ha friska flickor och de vill bli mormödrar.

"Ungdomsmottagningen" heter, bedrägligt nog, sajten psykolog-Bo skriver för. Han jobbar för en rad andra sajter också, ser jag. Observera: "Ungdomsmottagningen" sköts av ett företag i Skövde, är inte en inrättning som står under Socialstyrelsens kontroll eller så.

Inte för att det nödvändigtvis gör någon skillnad. Mina p-piller hette Neovletta, skrevs ut för 30 år sedan på RFSU:s ungdomsmottagning i Göteborg. Lätt som en plätt, inga frågor, broschyr i handen, tack-och-hej och ut till ett kondomfritt liv i klamydia-land.

Ingenting har förändrats. Det är bara killar som Bo som tror att 15-åriga flickor kan gå till ungdomsmottagningen för att "diskutera".

Helt lysande bevisas det i Jessica Ritzén och Caroline Hougners artikelserie om hormonindustrin i Aftonbladet. Fyra flickor fick p-piller på tio minuter, utan debatt. Bara en behövde göra gyn-undersökning. En barnmorska nämnde ordet klamydia.

Om jag själv fått veta mer och fått fler frågor, hade jag lyssnat, varit rädd om äggledarna? Det är inte säkert. Kanske.

Vad jag vet är att jag omvärderat så mycket. Det kanske inte ens är en katastrof att bli gravid vid 17? Livet följer inga utlagda rälsar, barn har alltid kommit lite som de vill. Eller inte kommit.

Jag är även säker på att flickor är smartare i dag. De vill diskutera saker. De behöver inte Bo. De ska prata med mamma.

Kerstin Weigl